x

Lencsesaláta

Összetevők

  • 30 dkg lencse
  • 2 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2.5 dl víz
  • 1 kk. balzsamecet
  • 1 ek. porcukor
  • 0.5 mokkáskanál fekete bors
  • 3 ek. olivaolaj

Elkészítés

01

Az átválogatott lencsét 3-4 órára hidegvízbe áztatjuk, így főzésnél könnyebben megpuhul majd. Ezután leszűrjük, és hideg vízbe tesszük, babérlevéllel és 1 csapott kiskanál sóval ízesítve puhára főzzük. Levében hűlni hagyjuk, majd leszűrjük, végül hideg vízzel átöblítjük. Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, a petrezselymet fölaprítjuk.

02

Elkészítjük az öntetet: a vizet a balzsamecettel, a cukorral, sóval meg a borssal elkeverjük, majd az olajat apránként hozzáadjuk. A lencsét és a lilahagymát a keverőtálba töltjük, a petrezselyemmel megszórjuk, az öntetet rálocsoljuk, majd alaposan összeforgatjuk. Letakarva, hűtőszekrényben jól behűtjük.

A lencsét Magyarországon főleg levesekbe és főzelékekbe használjuk, ám számos recept kínál más felhasználási formát. Ha unja már a klasszikus uborka- és káposztasalátákat a vasárnapi asztalon, próbálja ki a lencsesalátát! Ha így készíti, a siker nem fog elmaradni.

megosztás