Összetevők
- 30 dkg lencse
- 2 db babérlevél
- 1 mokkáskanál só
- 1 fej lilahagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2.5 dl víz
- 1 kk. balzsamecet
- 1 ek. porcukor
- 0.5 mokkáskanál fekete bors
- 3 ek. olívaolaj
Elkészítés
Az átválogatott lencsét 3-4 órára hidegvízbe áztatjuk, így főzésnél könnyebben megpuhul majd. Ezután leszűrjük, és hideg vízbe tesszük, babérlevéllel és 1 csapott kiskanál sóval ízesítve puhára főzzük. Levében hűlni hagyjuk, majd leszűrjük, végül hideg vízzel átöblítjük. Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, a petrezselymet fölaprítjuk.
Elkészítjük az öntetet: a vizet a balzsamecettel, a cukorral, sóval meg a borssal elkeverjük, majd az olajat apránként hozzáadjuk. A lencsét és a lilahagymát a keverőtálba töltjük, a petrezselyemmel megszórjuk, az öntetet rálocsoljuk, majd alaposan összeforgatjuk. Letakarva, hűtőszekrényben jól behűtjük.
A lencsét Magyarországon főleg levesekbe és főzelékekbe használjuk, ám számos recept kínál más felhasználási formát. Ha unja már a klasszikus uborka- és káposztasalátákat a vasárnapi asztalon, próbálja ki a lencsesalátát! Ha így készíti, a siker nem fog elmaradni.