Lekváros bukta

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
145
perc
Pihentetési idő
30
perc
Elkészítési idő
35
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj - olvasztott
  • 1 nagy csipet
  • 5 dkg nádcukor
  • 3 dl tej
  • olaj (a tepsi kikenéséhez)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 üveg szilvadzsem
  • 1 db tojás a tetejére

Elkészítés

01

A kétféle lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és az egészet összekeverjük.

02

A tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk.

03

Hozzáadjuk az olvasztott vajat, beleütjük a tojást, az egészet összegyúrjuk, majd 10 percig dagasztjuk.

04

Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

05

Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

06

Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, és 12 egyforma téglalapra vágjuk.

07

Minden téglalap közepére szilvalekvárt teszünk, a két szélét behajtjuk, feltekerjük és a hajtással lefelé a kiolajozott, kilisztezett tepsire tesszük.

08

A többi tésztát is elkészítjük, és a buktákat szorosan egymás mellé helyezzük a tepsiben.

09

Miután az összes elkészült, egy tiszta konyharuhával lefedjük és hagyjuk 20–25 percig kelni.

10

Ezalatt a sütőt 170 fokra előmelegítjük.

11

A tojást felverjük, megkenjük a megkelt bukták tetejét, és az előmelegített sütőben 30–40 perc alatt aranybarnára sütjük őket. 

Jó tudni:

Finomliszt helyett tönkölybúzaliszttel készül, ami ásványi anyagokban gazdagabb.

megosztás