Összetevők
- 40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 db tojás
- 5 dkg vaj - olvasztott
- 1 nagy csipet só
- 5 dkg nádcukor
- 3 dl tej
- olaj (a tepsi kikenéséhez)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 üveg szilvadzsem
- 1 db tojás a tetejére
Elkészítés
A kétféle lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és az egészet összekeverjük.
A tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk.
Hozzáadjuk az olvasztott vajat, beleütjük a tojást, az egészet összegyúrjuk, majd 10 percig dagasztjuk.
Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, és 12 egyforma téglalapra vágjuk.
Minden téglalap közepére szilvalekvárt teszünk, a két szélét behajtjuk, feltekerjük és a hajtással lefelé a kiolajozott, kilisztezett tepsire tesszük.
A többi tésztát is elkészítjük, és a buktákat szorosan egymás mellé helyezzük a tepsiben.
Miután az összes elkészült, egy tiszta konyharuhával lefedjük és hagyjuk 20–25 percig kelni.
Ezalatt a sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A tojást felverjük, megkenjük a megkelt bukták tetejét, és az előmelegített sütőben 30–40 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Finomliszt helyett tönkölybúzaliszttel készül, ami ásványi anyagokban gazdagabb.