Lassan sült vörösboros marharagu szélesmetélttel
Összetevők
- 65 dkg marhaszegy
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 szál szárzeller
- 2 db sárgarépa
- 2.5 dl száraz vörösbor
- 1 üveg passzírozott paradicsom
- 2 db babérlevél
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 szál zsálya
- 50 dkg szélesmetélt (tagliatelle friss, nem száraz tészta, abból kevesebb kell)
- 2 ek. extra szűz
- a tálaláshoz frissen reszelt parmezán
Elkészítés
A marhaszegyet megmossuk, szárazra töröljük, majd nagyobb kockákra vágjuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, és egy serpenyőben olajon, közepes lángon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, többször megkeverjük. Ezután beletesszük a húst, és hagyjuk, hogy minden oldaláról színt kapjon.
A sárgarépát, a szárzellert kisebb kockákra vágjuk, majd ezt is a húshoz forgatjuk. Feljebb vesszük a lángot, hagyjuk, hogy a hús és a zöldségek is átmelegedjenek, majd felöntjük a borral. Kb. 5 percig kevergetve hagyjuk főni, majd hozzáadjuk a paradicsomot és kb. 1 dl vizet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet slow cookerbe tesszük, majd ízesítjük babérlevéllel, a zsályával és az apróra vágott petrezselymmel (ebből keveset félreteszünk a tálaláshoz). Közepes fokozaton legalább 3–4 óra alatt készre főzzük, illetve amíg a hús annyira megpuhul, hogy magától szétesik. Ha szükséges, közben az elpárolgó vizet pótoljuk. Ha elkészült, a babérlevelet kidobjuk.
Tálalás előtt sós vízben, a csomagoláson jelzett ideig a tésztát készre főzzük.
A meleg tésztát összekeverjük a raguval, ha szükséges, adjunk hozzá keveset a tészta főzővizéből.
Friss petrezselyemmel és opcionálisan parmezánnal megszórva tálaljuk (ez esetben már nem laktózmentes a recept). Ha van otthon kezeletlen héjú narancsunk, tálalás előtt reszeljünk keveset a héjából a hús tetejére.
A vörösbor antioxidáns hatású rezveratrolt tartalmaz, amely gátolja a vérrögképződést és a rákos sejtek osztódását. Fogyasztása csak mértékkel ajánlott.