Koreai marhatacos

Elkészítési idő
25
perc
Előkészítési idő
15
perc
Sütési idő
120
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 50 dkg marhasteak
  • 6 db tortillalap
  • vörös káposzta a tálaláshoz
  • 1.5 db avokádó
  • 1 db citrom leve
  • 2 ek. extra szűz

A marinádhoz

  • 4 ek. szezámmagolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 4 ek. szójaszósz
  • 1 púpozott ek. nádcukor
  • őrölt bors

A szószhoz

  • 150 g natúr joghurt (zsírszegény)
  • 1 ek. Worcestershire szósz
  • 1 ek. csiliszósz
  • 1 ek. light majonéz
  • koriander

Elkészítés

01

A steaket megmossuk, a faggyús részt levágjuk, a többit szárazra töröljük, vékony csíkokra vágjuk, és tálba tesszük.

02

A marinád elkészítéséhez a szezámmagolajat egy kisebb tálba öntjük, hozzákeverjük az áttört fokhagymát, a meghámozott, finomra reszelt gyömbért, a szójaszószt, a cukrot, kevés őrölt borsot. Az egészet összekeverjük, megvárjuk, amíg a cukor feloldódik, majd ráöntjük a marhacsíkokra és jól átkeverjük, hogy minden húsdarabkát befedjen a pác. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, de legjobb, ha egy egész éjszakára.

03

Tálalás előtt a vörös káposzta külső leveleit levesszük és eldobjuk, a többit konyhai gyalun finomra szeleteljük. Közvetlenül tálalás előtt az avokádót meghámozzuk, a magját kiszedjük, majd a húsát kockára vágjuk. A citrom levével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. 

04

A hús sütéséhez használjunk öntöttvas serpenyőt – minél vastagabb, annál jobb. Melegítsük fel szárazon közepes lángon, majd amikor már elég forró, öntsünk bele 1 evőkanál olajat. Tegyük rá a húscsíkokat, de ne zsúfoljuk túl, több részletben süssük meg. A megsült húst szedjük tányérra, tálalásig tartsuk melegen.

05

Amíg a hús sül, készítsük el a szószt. A joghurtot keverjük össze a majonézzel, a kétféle szósszal, ízlés szerint sóval és apróra vágott friss korianderrel.

06

Ha megsült az összes hús, a vasserpenyőt töröljük óvatosan szárazra. Tegyük vissza a lángra, és helyezzünk bele egy tortillalapot. Fordítsuk át a másik oldalára is, és addig pirítsuk, amíg aranybarna lesz. Vegyünk elő egy félliteres ásványvizes palackot, vegyük le róla a nejloncímkét, mossuk tisztára a palackot, majd tekerjük rá a meleg tortillalapot, és hagyjuk rajta pár percig. Így felveszi annak hengeres alakját, és könnyebb lesz megtölteni. 

07

A tortillalapokat töltsük meg káposztával, avokádóval, hússal, majd locsoljuk meg a joghurtos szósszal. Azonnal tálaljuk.

Jó tudni:

A szezámmagolaj főként egyszeresen telítetlen, valamint 40%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Jelentős mennyiségű E-vitamin található benne.

megosztás