Koreai marhatacos
PT25M perc
PT15M perc
perc
Összetevők
- 50 dkg marhasteak
- 6 db tortillalap
- vörös káposzta a tálaláshoz
- 1.5 db avokádó
- 1 db citrom leve
- 2 ek. extra szűz
A marinádhoz
- 4 ek. szezámmagolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 4 ek. szójaszósz
- 1 púpozott ek. nádcukor
- őrölt bors
A szószhoz
- 150 g natúr joghurt (zsírszegény)
- 1 ek. Worcestershire szósz
- 1 ek. csiliszósz
- 1 ek. light majonéz
- koriander
- só
Elkészítés
A steaket megmossuk, a faggyús részt levágjuk, a többit szárazra töröljük, vékony csíkokra vágjuk, és tálba tesszük.
A marinád elkészítéséhez a szezámmagolajat egy kisebb tálba öntjük, hozzákeverjük az áttört fokhagymát, a meghámozott, finomra reszelt gyömbért, a szójaszószt, a cukrot, kevés őrölt borsot. Az egészet összekeverjük, megvárjuk, amíg a cukor feloldódik, majd ráöntjük a marhacsíkokra és jól átkeverjük, hogy minden húsdarabkát befedjen a pác. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, de legjobb, ha egy egész éjszakára.
Tálalás előtt a vörös káposzta külső leveleit levesszük és eldobjuk, a többit konyhai gyalun finomra szeleteljük. Közvetlenül tálalás előtt az avokádót meghámozzuk, a magját kiszedjük, majd a húsát kockára vágjuk. A citrom levével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
A hús sütéséhez használjunk öntöttvas serpenyőt – minél vastagabb, annál jobb. Melegítsük fel szárazon közepes lángon, majd amikor már elég forró, öntsünk bele 1 evőkanál olajat. Tegyük rá a húscsíkokat, de ne zsúfoljuk túl, több részletben süssük meg. A megsült húst szedjük tányérra, tálalásig tartsuk melegen.
Amíg a hús sül, készítsük el a szószt. A joghurtot keverjük össze a majonézzel, a kétféle szósszal, ízlés szerint sóval és apróra vágott friss korianderrel.
Ha megsült az összes hús, a vasserpenyőt töröljük óvatosan szárazra. Tegyük vissza a lángra, és helyezzünk bele egy tortillalapot. Fordítsuk át a másik oldalára is, és addig pirítsuk, amíg aranybarna lesz. Vegyünk elő egy félliteres ásványvizes palackot, vegyük le róla a nejloncímkét, mossuk tisztára a palackot, majd tekerjük rá a meleg tortillalapot, és hagyjuk rajta pár percig. Így felveszi annak hengeres alakját, és könnyebb lesz megtölteni.
A tortillalapokat töltsük meg káposztával, avokádóval, hússal, majd locsoljuk meg a joghurtos szósszal. Azonnal tálaljuk.
A szezámmagolaj főként egyszeresen telítetlen, valamint 40%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Jelentős mennyiségű E-vitamin található benne.