Kocsonya
PT10M perc
PT270M perc
perc
Összetevők
- 2 db vöröshagyma
- 30 dkg sárgarépa
- 50 dkg petrezselyemgyökér
- 3.5 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 10 szem bors
- 1.5 kg kocsonyahús (sertéscsülök, -köröm, -farok, -hús)
- 20 dkg sertésbőr
- 40 dkg sertéscomb
- 3 liter víz
- 3 mokkáskanál só
A betéthez
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg petrezselyemgyökér
A tálaláshoz
- 30 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 8 ek. újhagyma - szeletelt
- 1 csokor petrezselyem aprítva
- fűszerpaprika
Elkészítés
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, a húsokat átmossuk, feldaraboljuk és egy nagy lábasba tesszük.
Hozzáadjuk a zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát, sózzuk és felöntjük a vízzel.
Felforraljuk és a képződő habot a forrás után egy kanál segítségével leszedjük.
Hozzáadjuk a léhez a borsot és a babérlevelet, majd lefedve alacsony hőfokon 4 órán át főzzük a levest.
A kocsonyabetétnek a répát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük és a tányérokba egyforma mennyiségben szétosztjuk.
Miután megfőtt a leves, kiemeljük a húst a lábasból, leszedjük a csontról, eltávolítjuk a bőrös, zsíros részeket, és a tányérokba egyforma mennyiségben szétosztjuk
Hűtőben egy napig hűtjük.
Fogyasztás előtt főtt zöldborsóval, aprított petrezselyemmel, újhagymával, pirospaprikával tálaljuk
A kocsonya akkor dermed meg jól és lesz remegős, ha elegendő kollagéntartalmú húsrészt teszünk bele, és hosszú ideig főzzük.