Összetevők
- 2 db padlizsán
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg karfiol
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 üveg (350 g) paradicsommártás fokhagymával
- 1 kk. őrölt római kömény
- 1 kk. fahéj
- 1 ek. só
- 1 tk. pirospaprika
- 1 csipet Cayenne bors
- 1 kk. kókuszvirág cukor
- 2 ek. extra szűz
- só, bors
- a tetejére petrezselyem
Elkészítés
A padlizsánokat megmossuk, a végeiket levágjuk, a maradékot kockákra vágjuk. Nagyobb tálba tesszük, és 1 evőkanál sóval besózzuk, kan
Közben elkészítjük a karfiolrizst: a karfiolt megmossuk, a leveleit levágjuk. Rózsákra szedjük, majd késes aprítógépben, alacsony fokozaton addig aprítjuk, ameddig rizsszem nagyságú lesz. Ezután félretesszük.
Egy serpenyőben 1 evőkanálnyi olajat megmelegítünk, és rátesszük az apróra vágott vöröshagymát. Üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, és összekeverjük.
A padlizsánt leszűrjük, és hozzáadjuk a hagymához. Kicsit hagyjuk pirulni, többször átkeverjük, hogy ne süljön le, majd felöntjük a paradicsomlével. Hozzáadjuk a fűszereket, és fedő alatt kb. 15–20 percig főzzük. Ha nagyon besűrűsödik, kevés vizet adjunk hozzá.
Közben egy másik serpenyőbe tesszük a maradék olajat. Beleszórjuk a felaprított karfiolszemeket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, többször átkeverjük. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá, hogy a karfiolszemek tökéletesen megpuhuljanak
A karfiolrizst a padlizsánraguval és friss, apróra vágott petrezselyemmel fogyasztjuk. Kínálhatunk mellé natúr joghurtot.
A vöröshagymában található vegyületek segítik az emésztést, tágítják az ereket, valamint csökkentik a magas vérnyomást.