Összetevők
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk. só
- 1 tk. nádcukor
- 1 dl tejföl 25%-os
- 25 dkg juhtúró
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás
A sütéshez
- 1 db tojássárgája
- hagymamag, szezámmag, fűszerkömény, egész
Elkészítés
01
A száraz alkotóelemeket (lisztek, só, cukor, sütőpor) összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a juhtúrót, a tojást és az egészet homogén masszává gyúrjuk.
02
Hűtőben pihentetjük egy órát, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
03
A tésztát egy centi vastagra kinyújtjuk, kerek formával kiszúrjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük egymástól 2 cm távolságra.
04
A pogácsák tetejét megkenjük a tojássárgájával és megszórjuk köménymaggal, szezámmaggal vagy hagymamaggal.
05
Az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Jó tudni:
A túró kalciumban gazdag, ami fontos az idegrendszer működéséhez, a véralvadáshoz és az izmok összehúzódásához.