Illatos, mazsolás minikalácsok

Elkészítési idő
30
perc
Előkészítési idő
25
perc
Sütési idő
120
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 50 dkg búzafinomliszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 200 ml tej
  • 1 nagy csipet
  • 8 dkg nádcukor
  • 5 dkg olvaszott vaj + 2 dkg a kenéshez
  • 1 citrom héja reszelve
  • 2 db tojás (az egyik sárgáját félretesszük a kenéshez)

A töltelékhez

  • 20 dkg aranymazsola
  • 1 kezeletlen narancs héja (ennek hiányában narancsaroma)

Elkészítés

01

A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy kanál lisztet, 1 kiskanál cukrot és az összemorzsolt élesztőt. Meleg helyre félretesszük és felfuttatjuk.

02

Közben a lisztet robotgép keverőtáljába mérjük. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a reszelt citromhéjat, egy tojás sárgáját plusz az egész tojást, majd a felfuttatott élesztőt és a vajat.

03

Dagasztókar segítségével az egészet puha, selymes fényű tésztává dolgozzuk, majd cipó alakot formázunk belőle, és lefedve meleg helyen kb. 1–1,5 órát hagyjuk duplájára kelni.

04

Miközben a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A mazsolát a narancs héjával együtt egy kisebb fazékba tesszük, és 250 ml vízzel összefőzzük. Hagyjuk állni, közvetlenül csak azelőtt szűrjük le majd, amikor beletesszük a tésztába.

05

Amikor duplájára kelt a tészta, lisztezett deszkára tesszük. 4 cipóra osztjuk, azokat pedig további négy kisebb darabra, majd rudakat formázunk belőlük. Ezeket aztán sodrófával kinyújtjuk, és a 2 dkg olvasztott vajjal megkenjük. Ráteszünk pár darab leszűrt mazsolát, és óvatosan ráhajtjuk a tészta széleit. Újra hengereket formázunk belőlük, majd a négy rudat kettőskeresztszerűen magunk elé helyezzük a lisztezett deszkán. A képen látható módon megfonjuk a minikalácsokat. 

06

Eközben előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.

07

Amikor mind a négy kalácska elkészült, rátesszük őket a sütőlemezre. Megkenjük a félretett tojás sárgájával, amit kevés tejjel elkeverünk

08

Meleg helyen hagyjuk kelni további fél órát, majd 25 perc alatt készre sütjük.  

09

Langyosan vajjal vagy lekvárral kínáljuk.

Jó tudni:

Az aranymazsola gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, amelyek könnyen energiához juttatják a szervezetet.

megosztás