Összetevők
- 50 dkg búzafinomliszt
- 2.5 dkg élesztő
- 200 ml tej
- 1 nagy csipet só
- 8 dkg nádcukor
- 5 dkg olvaszott vaj + 2 dkg a kenéshez
- 1 citrom héja reszelve
- 2 db tojás (az egyik sárgáját félretesszük a kenéshez)
A töltelékhez
- 20 dkg aranymazsola
- 1 kezeletlen narancs héja (ennek hiányában narancsaroma)
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy kanál lisztet, 1 kiskanál cukrot és az összemorzsolt élesztőt. Meleg helyre félretesszük és felfuttatjuk.
Közben a lisztet robotgép keverőtáljába mérjük. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a reszelt citromhéjat, egy tojás sárgáját plusz az egész tojást, majd a felfuttatott élesztőt és a vajat.
Dagasztókar segítségével az egészet puha, selymes fényű tésztává dolgozzuk, majd cipó alakot formázunk belőle, és lefedve meleg helyen kb. 1–1,5 órát hagyjuk duplájára kelni.
Miközben a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A mazsolát a narancs héjával együtt egy kisebb fazékba tesszük, és 250 ml vízzel összefőzzük. Hagyjuk állni, közvetlenül csak azelőtt szűrjük le majd, amikor beletesszük a tésztába.
Amikor duplájára kelt a tészta, lisztezett deszkára tesszük. 4 cipóra osztjuk, azokat pedig további négy kisebb darabra, majd rudakat formázunk belőlük. Ezeket aztán sodrófával kinyújtjuk, és a 2 dkg olvasztott vajjal megkenjük. Ráteszünk pár darab leszűrt mazsolát, és óvatosan ráhajtjuk a tészta széleit. Újra hengereket formázunk belőlük, majd a négy rudat kettőskeresztszerűen magunk elé helyezzük a lisztezett deszkán. A képen látható módon megfonjuk a minikalácsokat.
Eközben előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
Amikor mind a négy kalácska elkészült, rátesszük őket a sütőlemezre. Megkenjük a félretett tojás sárgájával, amit kevés tejjel elkeverünk
Meleg helyen hagyjuk kelni további fél órát, majd 25 perc alatt készre sütjük.
Langyosan vajjal vagy lekvárral kínáljuk.
Az aranymazsola gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, amelyek könnyen energiához juttatják a szervezetet.