Összetevők
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 35 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 1 db tojás
- 0.5 mokkáskanál só
- 3 dkg nádcukor
- 2.5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2.5 dkg élesztő
- 1 db tojássárgája a kenéshez
Elkészítés
A kétféle lisztet a sóval és a cukorral összekeverjük egy keverőtálban.
A tejet szoba-hőmérsékletűre melegítjük, és felfuttatjuk benne az élesztőt, majd a tojással együtt hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
A vajat felkockázzuk, és azt is a tésztához adjuk.
Az egészet robotgéppel vagy kézzel 15 percig dagasztjuk. Ha a tészta túl lágy és ragadós, akkor adunk még hozzá egy kis lisztet. Akkor jó a tészta, ha lágy, de nem ragad.
Konyharuhával letakarva, szoba-hőmérsékleten 2 órán át a duplájára kelesztjük.
Átgyúrjuk, és két egyforma részre osztjuk – két kalácsot fogunk készíteni.
Az egyik kalácshoz a tésztát 4 részre vágjuk, és mind a 4 adagot 1,5 cm átmérőjű rúddá sodorjuk. A rudak végét összenyomjuk, és a tésztát összefonjuk. A másik adag tésztával is így járunk el.
Konyharuhával lefedve 20 percig kelesztjük a kalácsokat, közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A megkelt kalácsok tetejét megkenjük a tojássárgájával, és az előmelegített sütőben 20–30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
A tönkölybúzaliszt a hagyományos búzaliszthez képest vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb.