Húsvéti kalács

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
140
perc
Pihentetési idő
20
perc
Elkészítési idő
30
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 35 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 1 db tojás
  • 0.5 mokkáskanál
  • 3 dkg nádcukor
  • 2.5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája a kenéshez

Elkészítés

01

A kétféle lisztet a sóval és a cukorral összekeverjük egy keverőtálban.

02

A tejet szoba-hőmérsékletűre melegítjük, és felfuttatjuk benne az élesztőt, majd a tojással együtt hozzáadjuk a lisztes keverékhez.

03

A vajat felkockázzuk, és azt is a tésztához adjuk.

04

Az egészet robotgéppel vagy kézzel 15 percig dagasztjuk. Ha a tészta túl lágy és ragadós, akkor adunk még hozzá egy kis lisztet. Akkor jó a tészta, ha lágy, de nem ragad.

05

Konyharuhával letakarva, szoba-hőmérsékleten 2 órán át a duplájára kelesztjük.

06

Átgyúrjuk, és két egyforma részre osztjuk – két kalácsot fogunk készíteni.

07

Az egyik kalácshoz a tésztát 4 részre vágjuk, és mind a 4 adagot 1,5 cm átmérőjű rúddá sodorjuk. A rudak végét összenyomjuk, és a tésztát összefonjuk. A másik adag tésztával is így járunk el. 

08

Konyharuhával lefedve 20 percig kelesztjük a kalácsokat, közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

09

A megkelt kalácsok tetejét megkenjük a tojássárgájával, és az előmelegített sütőben 20–30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Jó tudni:

A tönkölybúzaliszt a hagyományos búzaliszthez képest vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb.

megosztás