Húsvéti Eggs Benedict

Elkészítési idő
30
perc

Összetevők

A hollandi mártáshoz:

  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek. citromlé
  • 100 g vaj
  • őrölt fehérbors
  • 1 ek. víz

A buggyantott tojáshoz:

  • 3 ek. ecet
  • 4 db tojás

Az összeállításhoz:

  • 25 g vaj
  • 4 szelet kalács
  • 250 g szeletelt karaj
  • 2 ek. majonézes torma
  • 1 csokor medvehagyma

Elkészítés

01

A hollandi mártáshoz egy tálba ütjük a tojássárgájákat, hozzáadunk 1 ek citromlevet, majd egy habverő segítségével jól elkeverjük. Ezt a tálat egy edény tetejére ültetjük, amiben már gyöngyözik a víz, és elkezdjük melegíteni. Néha levesszük a tálat, majd visszatesszük, közben pedig folyamatosan kevergetjük és vigyázunk, hogy ne melegedjen túl (kb. 65 fokosra kell melegíteni).

Ha egy kicsit elkezd sűrűsödni, akkor félretesszük a tálat és fokozatosan adagolva hozzáadjuk a felszeletelt vajat úgy, hogy mindig addig keverjük újra a gőz fölött, amíg teljesen elolvad benne a vaj.

Ezután levesszük a vízről a tálat és hozzáadjuk a maradék citromlevet, a vizet, és sóval és borssal ízesítjük. Elkeverjük, majd a lábasba engedünk egy kis hideg vizet és az így kb. 40 fokos víz fölött melegen tartjuk a mártást felhasználásig.

02

A buggyantott tojáshoz a forró, gyöngyöző vízhez adjuk az ecetet és egy nagy csipet sót. A tojásokat (egyesével) egy kis tálkába ütjük, majd egy merőkanalat engedünk a vízbe és ebbe csúsztatjuk bele óvatosan a feltört tojást. Ha a fehérje egy keretet alkotott, akkor kifordíthatjuk a merőkanálból, és további 2 percig főzzük. Ezután kivesszük és hideg vízbe dobjuk. Így járunk el a többi tojással is.

03

Egy serpenyőben, közepesen erős hőfokon felolvasztjuk a vajat, majd a kalácsok mindkét oldalát kb. 1-1 perc alatt megpirítjuk.

Közben a sonkaszeletek mindkét oldalát lepirítjuk egy serpenyőben. A kalácsot megkenjük a tormával, majd rátesszük a sonkát, erre jön a durvára aprított medvehagyma, a buggyantott tojás, jól leöntjük a hollandi mártással, és friss zöldségekkel szervírozzuk. 

megosztás