Húsvéti Eggs Benedict
Összetevők
A hollandi mártáshoz:
- 2 db tojássárgája
- 2 ek. citromlé
- 100 g vaj
- só
- őrölt fehérbors
- 1 ek. víz
A buggyantott tojáshoz:
- 3 ek. ecet
- só
- 4 db tojás
Az összeállításhoz:
- 25 g vaj
- 4 szelet kalács
- 250 g szeletelt karaj
- 2 ek. majonézes torma
- 1 csokor medvehagyma
Elkészítés
A hollandi mártáshoz egy tálba ütjük a tojássárgájákat, hozzáadunk 1 ek citromlevet, majd egy habverő segítségével jól elkeverjük. Ezt a tálat egy edény tetejére ültetjük, amiben már gyöngyözik a víz, és elkezdjük melegíteni. Néha levesszük a tálat, majd visszatesszük, közben pedig folyamatosan kevergetjük és vigyázunk, hogy ne melegedjen túl (kb. 65 fokosra kell melegíteni).
Ha egy kicsit elkezd sűrűsödni, akkor félretesszük a tálat és fokozatosan adagolva hozzáadjuk a felszeletelt vajat úgy, hogy mindig addig keverjük újra a gőz fölött, amíg teljesen elolvad benne a vaj.
Ezután levesszük a vízről a tálat és hozzáadjuk a maradék citromlevet, a vizet, és sóval és borssal ízesítjük. Elkeverjük, majd a lábasba engedünk egy kis hideg vizet és az így kb. 40 fokos víz fölött melegen tartjuk a mártást felhasználásig.
A buggyantott tojáshoz a forró, gyöngyöző vízhez adjuk az ecetet és egy nagy csipet sót. A tojásokat (egyesével) egy kis tálkába ütjük, majd egy merőkanalat engedünk a vízbe és ebbe csúsztatjuk bele óvatosan a feltört tojást. Ha a fehérje egy keretet alkotott, akkor kifordíthatjuk a merőkanálból, és további 2 percig főzzük. Ezután kivesszük és hideg vízbe dobjuk. Így járunk el a többi tojással is.
Egy serpenyőben, közepesen erős hőfokon felolvasztjuk a vajat, majd a kalácsok mindkét oldalát kb. 1-1 perc alatt megpirítjuk.
Közben a sonkaszeletek mindkét oldalát lepirítjuk egy serpenyőben. A kalácsot megkenjük a tormával, majd rátesszük a sonkát, erre jön a durvára aprított medvehagyma, a buggyantott tojás, jól leöntjük a hollandi mártással, és friss zöldségekkel szervírozzuk.