Házi ropi

Elkészítési idő
15
perc
Előkészítési idő
120
perc
Pihentetési idő
30
perc
Elkészítési idő
10
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál nádcukor
  • 2 dl víz
  • 2 ek. olivaolaj
  • 1 tk. oregánó (morzsolt)
  • 1 tk. bazsalikom (morzsolt)

A sütéshez

  • 1 db tojás

Elkészítés

01

Az összes alkotóelemet egy nagy keverőtálba tesszük és kézzel vagy egy robotgép segítségével összegyúrjuk, majd 10 percig dagasztjuk. 

02

Lefedve, szoba-hőmérsékleten 2 órán át kelesztjük.

03

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 

04

A tésztát átgyúrjuk és fél centi vastagra nyújtjuk, majd éles késsel 0,5 cm széles és 10 cm hosszú csíkokra vágjuk.

05

Sütőpapírral kibélelünk két tepsit, a csíkokat áthelyezzük a tepsire egymástól 0,5–1 cm távolságra. 

06

Közben a kezünkkel picit meg is hengergethetjük őket, hogy kerekebb legyen a formájuk.

07

Sütés előtt lekenjük a felvert tojással.

08

Az előmelegített sütőben 5–10 perc alatt készre sütjük a rudakat.

Jó tudni:

A teljes kiőrlésű lisztben lévő élelmi rostok segítik a jó bélműködést és megkötnek bizonyos káros anyagokat.

megosztás