Összetevők
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál nádcukor
- 2 dl víz
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tk. oregánó (morzsolt)
- 1 tk. bazsalikom (morzsolt)
A sütéshez
- 1 db tojás
Elkészítés
01
Az összes alkotóelemet egy nagy keverőtálba tesszük és kézzel vagy egy robotgép segítségével összegyúrjuk, majd 10 percig dagasztjuk.
02
Lefedve, szoba-hőmérsékleten 2 órán át kelesztjük.
03
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
04
A tésztát átgyúrjuk és fél centi vastagra nyújtjuk, majd éles késsel 0,5 cm széles és 10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
05
Sütőpapírral kibélelünk két tepsit, a csíkokat áthelyezzük a tepsire egymástól 0,5–1 cm távolságra.
06
Közben a kezünkkel picit meg is hengergethetjük őket, hogy kerekebb legyen a formájuk.
07
Sütés előtt lekenjük a felvert tojással.
08
Az előmelegített sütőben 5–10 perc alatt készre sütjük a rudakat.
Jó tudni:
A teljes kiőrlésű lisztben lévő élelmi rostok segítik a jó bélműködést és megkötnek bizonyos káros anyagokat.