Házi pizza grillen
Összetevők
- 500 g pizzaliszt
- 0.5 kocka élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 dl víz
- 1 tk. cukor
- 1 tk. só
- feltét ízlés szerint, például paradicsomszósz, mozzarella, szalámi, stb.
Elkészítés
Elsőre szokatlanul hangozhat, de a végeredmény magáért beszél. Próbáld ki Te is!
Ha grillezés, akkor mindenkinek rögtön a szaftos húsok és a megpirult zöldségek ugranak be, pedig a grill rengeteg kreatív megoldásnak kínál terepet. Ilyen például mindannyiunk örök kedvence, a pizza is, ami grillen sütve kap egy finom füstös karaktert - mintha csak egy klasszikus olasz pizzakemencében sütötted volna.
A cukrot és az olívaolajat keverd el kézmeleg vízben, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni.
A lisztet és a sót keverd össze, és készíts egy mélyedést a halom közepébe.
Az élesztőt öntsd a liszt közepébe, és gyúrd össze. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg teljesen sima nem lesz. Akkor jó, ha még ruganyos, de nem tapad a kezedre.
Tedd a tésztát egy olívaolajjal kikent tálba. A tetejét is kendd meg egy kis olívaolajjal, takard be egy tiszta konyharuhával, és keleszd legalább egy órát langyos helyen.
Ha a duplájára kelt, öntsd lisztezett felületre és gyúrd át pár percig. Utána vágd több darabra. Ezeket egyenként még gyúrd át, majd formázz belőlük kis gombócokat. A grillsütőd méretétől függően érdemes kisebb átmérőjű pizzákkal számolni, mint amilyen a klasszikus pizzakemencében sütött.
Keleszd a gombócokat még negyedórát, lisztezett felületen, letakarva. Formázd meg vékony kör formájúvá sodrófával vagy kézzel. Nem baj, ha nem sikerül elsőre tökéletes kör formára, csak hívd rusztikusnak, és kész!
Kend meg vékonyan az egyik oldalát olivaolajjal, majd az olajos oldalával lefelé helyezd a már forróra felhevített grill előre olajjal bekent rácsaira. Fontos, hogy ha faszenes grilled van, akkor a grillen már csak izzó parázs legyen, ne égjen lánggal. Csukd rá 2-3 percre a grill tetejét. Akkor jó, ha elkezd hólyagosodni a tészta, alul pedig látszódnak a rácsnyomok, és itt-ott kicsit meg is kapta.
Ekkor kend meg óvatosan a felülső oldalát is olajjal, és egy lapáttal fordítsd meg. Amíg ez az oldala is pirul, addig tedd rá a feltéteket. Tetszés szerint tehetsz rá paradicsomszószt vagy tejfölt, mozzarellát, sonkát, szalámit, előre pirított csirkemell kockákat vagy bármit, amihez épp kedvetek van.
Csukd rá ismét a grill tetejét, majd ha a másik fele is megpirult, akkor kapd le a grillről, és szórd meg friss bazsalikomlevelekkel. Hagyd pár percig pihenni, és csak utána szeleteld fel.
Jó étvágyat!