Harcsapaprikás kapros túrógombóccal

Elkészítési idő
35
perc
Előkészítési idő
0
perc
1 Éjszaka pihentetési idő
60
perc
Elkészítési idő

Összetevők

A harcsapaprikáshoz

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 0.5 mokkáskanál fűszerkömény őrölve
  • 1.5 tk. ízlés szerint
  • 1 kg afrikai harcsafilé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 dl víz

A kapros túrógombóchoz

  • 1 kg túró
  • 3 db tojás
  • 8 dkg kukoricadara
  • 0.5 mokkáskanál
  • 1 ek. nádcukor
  • 1 csokor kapor

Elkészítés

01

A gombócokhoz a tojásokat kettéválasztjuk. A kaprot felaprítjuk. A túrót egy robotgép segítségével összekeverjük a tojássárgájával, a cukorral, a sóval, az aprított kaporral és a kukoricadarával.

02

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a túróhoz keverjük. Folpackkal lefedjük a tálat, és hűtőben egy éjszakán át pihentetjük.

03

Másnap egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk.

04

A túróból 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, és a forrásban lévő vízben 8–10 perc alatt megfőzzük. 

05

Ezt követően levesszük a tűzről és fedővel lefedve további 15–20 percig hagyjuk, hogy a gombócok teljesen elkészüljenek. 

06

A harcsapaprikáshoz a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon egy lábasban, fedő alatt, alacsony hőfokon, 10 perc alatt, gyakori kevergetés mellett megpároljuk.

07

Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a fűszerköményt, 1 dl vizet és az egészet egy botmixerrel összeturmixoljuk. 

08

A paprikás, hagymás pörköltalaphoz adjuk a halat, a megpucolt és lereszelt fokhagymát, sózzuk, felöntjük a vízzel és fedő alatt 30–40 percig főzzük alacsony hőfokon. 

09

Miután a hal megpuhult, a túrógombóccal tálaljuk. Ha túl sok a szaft, akkor a főzés utolsó fázisában magas hőfokon forraljuk, ezzel sűrítve az ételt. 

Jó tudni:

A túrógombóc több fehérjét, valamint kevesebb zsírt és szénhidrátot tartalmaz, mint a hagyományos túrós csusza.

megosztás