Harcsapaprikás kapros túrógombóccal
PT35M perc
perc
PT60M perc
Összetevők
A harcsapaprikáshoz
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek. olaj
- 1 ek. fűszerpaprika
- 0.5 mokkáskanál fűszerkömény őrölve
- 1.5 tk. só ízlés szerint
- 1 kg afrikai harcsafilé
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 dl víz
A kapros túrógombóchoz
- 1 kg túró
- 3 db tojás
- 8 dkg kukoricadara
- 0.5 mokkáskanál só
- 1 ek. nádcukor
- 1 csokor kapor
Elkészítés
A gombócokhoz a tojásokat kettéválasztjuk. A kaprot felaprítjuk. A túrót egy robotgép segítségével összekeverjük a tojássárgájával, a cukorral, a sóval, az aprított kaporral és a kukoricadarával.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a túróhoz keverjük. Folpackkal lefedjük a tálat, és hűtőben egy éjszakán át pihentetjük.
Másnap egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk.
A túróból 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, és a forrásban lévő vízben 8–10 perc alatt megfőzzük.
Ezt követően levesszük a tűzről és fedővel lefedve további 15–20 percig hagyjuk, hogy a gombócok teljesen elkészüljenek.
A harcsapaprikáshoz a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon egy lábasban, fedő alatt, alacsony hőfokon, 10 perc alatt, gyakori kevergetés mellett megpároljuk.
Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a fűszerköményt, 1 dl vizet és az egészet egy botmixerrel összeturmixoljuk.
A paprikás, hagymás pörköltalaphoz adjuk a halat, a megpucolt és lereszelt fokhagymát, sózzuk, felöntjük a vízzel és fedő alatt 30–40 percig főzzük alacsony hőfokon.
Miután a hal megpuhult, a túrógombóccal tálaljuk. Ha túl sok a szaft, akkor a főzés utolsó fázisában magas hőfokon forraljuk, ezzel sűrítve az ételt.
A túrógombóc több fehérjét, valamint kevesebb zsírt és szénhidrátot tartalmaz, mint a hagyományos túrós csusza.