Hamis pásztorpite marhahúsból
Összetevők
- 1 kg darált marhahús
- 0.5 kg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db szárzeller
- 4 szál sárgarépa
- 0.5 ek. paradicsompüré
- 1 dl Worcestershire szósz
- 8 dkg reszelt sajt
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 kávéskanál rozmaring
- só, bors
Elkészítés
Első lépésként készítünk egy kisebb adag krumplipürét.
Míg fő hozzá a krumpli, forró olajon kifehéredésig pirítjuk a húst, leszűrjük és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a kockára vágott répát, zellert és az apróra vágott vörös- és fokhagymát.
Hozzáadjuk a paradicsompürét, így még pirítjuk egy keveset, majd visszatesszük a húst, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a lábos tartalmát. Sózzuk, borsozzuk, és a fűszernövényekkel ízesítjük.
Hozzáadjuk a Worchester-szószt is, és addig főzzük, míg sűrű ragut nem kapunk.
Ha elkészült, a marharagut kb. kétujjnyi magasságig hőálló tálba szedjük, a tetejére egyenletesen felhordjuk a krumplipürét, sajtot reszelünk rá, és 200 °C-os sütőben fedő nélkül aranybarnára sütjük.
Bár az eredeti recept bárányt javasol, pásztorpiténket elkészíthetjük marha-, de akár sertéshúsból is.