Összetevők
- 1 ek. szárított hibiszkusz virág
- 1 ek. zabpehely
- 1 ek. aztékzsályamag
- 1 ek. lenmag
- 15 dkg eper (fagyasztott)
- 15 dkg málna (fagyasztott)
- 1 db banán (fagyasztott)
- 1 ek. mandulavaj -vagy kesudió vaj
- 1 ek. méz vagy juharszirup
- 120 ml tej vagy szójaital
- a tetejére friss gyümölcsök, hibiszkuszvirág, méz, lenmag, de tehetünk rá puffasztott quinoát, kendermagot is
Elkészítés
A szárított hibiszkuszt, a zabpelyhet, az aztékzsályamagot és a lenmagot elektromos kávédarálóba tesszük, és porrá őröljük.
A fagyasztott epret, málnát és banánt késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a zabpelyhes keveréket, a mandula- vagy kesudióvajat, mézet, tejet, majd alacsony fokozaton kezdjük turmixolni.
Pár másodperc alatt krémesre dolgozzuk. Azt fogjuk látni, hogy sűrű, de ne adjunk hozzá több folyadékot, mert a tálban a fagyasztott gyümölcsöknek köszönhetően gyorsan elkezd kiengedni. Éppen annyi időnk marad a tálakba való szedés után, hogy a tetejére friss gyümölcsöket, lenmagot tegyünk, és máris fogyaszthatjuk.
A gyakori lenmagfogyasztás – a mag kedvező zsírsavösszetétele és lignántartalma miatt – elősegítheti az LDL-koleszterinszint csökkenését.