Összetevők
- 1 db édes-kömény
- 1 db sárgarépa
- 1 db mangó
- 2 ek. aranymazsola
- 2 ek. szeletelt mandula
- 20 dkg halloumi (grillsajt)
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 db piros csilipaprika a tetejére
Az öntethez
- 2 tk. mandulavaj -vagy kesudió vaj
- 1 lime leve
- 2 ek. natúr joghurt (zsírszegény)
- 1 tk. só
Elkészítés
Az édesköményt megmossuk, fás felső végeit levágjuk, alsó torzsáját éles késsel kiszedjük. Konyhai gyalun vékonyra szeleteljük.
A sárgarépát meghámozzuk, majd zöldséghámozóval szalagszerűen vékonyra vágjuk, és az édesköményre halmozzuk.
Egy grillserpenyőt szárazon, közepes lángon felmelegítünk. Beletesszük a mandulát, és addig pirítjuk, amíg aranybarna lesz.
A mandulát tányérra szedjük és félretesszük. A serpenyőbe tesszük a kókuszolajat, és közepes lángon megolvasztjuk. A halloumit felszeleteljük, és a meleg serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
A mangót meghámozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. Ezt is hozzáadjuk az édeskömény-sárgarépa keverékhez. Rászórjuk a mazsolát, majd elkészítjük az öntetet.
Az öntet hozzávalóit egy kisebb üvegtálban simára keverjük.
Amikor a sajt megsült, a szeleteket a zöldségek tetejére halmozzuk. Meglocsoljuk az öntettel, majd rászórjuk a megpirított mandulát is.
Hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk, csilipaprikával díszíthetjük.
A sárgarépa színét a béta-karotin adja, amelyet szervezetünk képes A-vitaminná alakítani. Az A-vitamin szerepet játszik az éleslátás megőrzésében, valamint hámvédő funkcióval is rendelkezik.