Gesztenyével töltött pulykamell baconbe göngyölve mandulás quinoával, almakompóttal

Elkészítési idő
40
perc
Előkészítési idő
120
perc
Sütési idő
15
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 1 kg pulykamell
  • 3 tk.
  • 50 dkg szeletelt nyers bacon
  • 20 dkg gesztenye - főtt
  • kötözőzsineg

A töltelékhez

  • 25 dkg gesztenye - főtt
  • 10 dkg csirkemáj
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 2 tk. morzsolt majoranna
  • 3 tk.
  • 1 db tojás

A kompóthoz

  • 60 dkg alma
  • 1.5 ek. nádcukor
  • 1 db citrom leve
  • 2 rúd fahéj
  • 5 db szegfűszeg
  • 3 db csillagánizs
  • 2 db kardamom
  • 1.5 liter víz

A körethez

  • 25 dkg quinoa
  • 1 tk.
  • 10 dkg mandula szelet

Elkészítés

01

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

02

A pulykamellet az egyik szélétől indulva bevágjuk úgy, hogy egyben maradjon, és nagyjából téglalap formát kapjunk, majd leterítjük folpackkal, megklopfoljuk és sózzuk. Kb. 25x40 cm méretű, 1-1,5 cm vastag húst kell kapnunk.

03

Egy 30x40 cm-es felületet befedünk folpackkal, kiterítjük rá a baconszeleteket és ráhelyezzük a húst. 

04

A töltelékhez a 25 dkg főtt gesztenyét késes robotgéppel pépesítjük, majd összekeverjük a darált sertéshússal. A májat késsel kis darabokra vágjuk és azt is a masszához adjuk.

05

Beleszórjuk a sót, a majoránnát, a tojást, és az egészet jól összekeverjük.

06

A kiterített, besózott mellre halmozzuk a krémet és feltekerjük a folpack segítségével úgy, hogy a baconszeletek mindenhol körbeérjék a húst

07

Egy nagy tepsire helyezzük a kötözőzsineggel betekert húst, alufóliával lefedjük, és másfél órán át sütjük az előmelegített sütőben. 

08

Amíg a hús sül, elkészítjük az almakompótot. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk. A vízzel, a cukorral, a fűszerekkel együtt feltesszük főni. Hozzáadjuk a citromlevet és 30 perc alatt összefőzzük. Tálalásig szoba-hőmérsékleten tároljuk.

09

Miután letelt a hús sütési ideje, megnézzük egy hústűvel, hogy megpuhult-e. Ha igen, akkor mellé tesszük a 20 dkg főtt gesztenyét és további 30 percig sütjük lefedve. Ha nem pirul a hús, akkor az utolsó 15 percre vegyük le a fóliát.

10

A quinoát enyhén sós bő vízben főzzük meg és szűrjük le, majd keverjük hozzá a serpenyőben megpirított mandulát.

11

A húst tálalás előtt vegyük ki a tepsiből és 15 percig pihentessük.

12

A felszeletelt húst a mandulás quinoával és az almakompóttal tálaljuk.

Jó tudni:

A rizst quinoára cseréljük, ami kétszer annyi fehérjét és háromszor annyi élelmi rostot tartalmaz.

megosztás