Összetevők
- 1 kg pulykamell
- 3 tk. só
- 50 dkg szeletelt nyers bacon
- 20 dkg gesztenye - főtt
- kötözőzsineg
A töltelékhez
- 25 dkg gesztenye - főtt
- 10 dkg csirkemáj
- 20 dkg darált sertéshús
- 2 tk. morzsolt majoranna
- 3 tk. só
- 1 db tojás
A kompóthoz
- 60 dkg alma
- 1.5 ek. nádcukor
- 1 db citrom leve
- 2 rúd fahéj
- 5 db szegfűszeg
- 3 db csillagánizs
- 2 db kardamom
- 1.5 liter víz
A körethez
- 25 dkg quinoa
- 1 tk. só
- 10 dkg mandula szelet
Elkészítés
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A pulykamellet az egyik szélétől indulva bevágjuk úgy, hogy egyben maradjon, és nagyjából téglalap formát kapjunk, majd leterítjük folpackkal, megklopfoljuk és sózzuk. Kb. 25x40 cm méretű, 1-1,5 cm vastag húst kell kapnunk.
Egy 30x40 cm-es felületet befedünk folpackkal, kiterítjük rá a baconszeleteket és ráhelyezzük a húst.
A töltelékhez a 25 dkg főtt gesztenyét késes robotgéppel pépesítjük, majd összekeverjük a darált sertéshússal. A májat késsel kis darabokra vágjuk és azt is a masszához adjuk.
Beleszórjuk a sót, a majoránnát, a tojást, és az egészet jól összekeverjük.
A kiterített, besózott mellre halmozzuk a krémet és feltekerjük a folpack segítségével úgy, hogy a baconszeletek mindenhol körbeérjék a húst
Egy nagy tepsire helyezzük a kötözőzsineggel betekert húst, alufóliával lefedjük, és másfél órán át sütjük az előmelegített sütőben.
Amíg a hús sül, elkészítjük az almakompótot. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk. A vízzel, a cukorral, a fűszerekkel együtt feltesszük főni. Hozzáadjuk a citromlevet és 30 perc alatt összefőzzük. Tálalásig szoba-hőmérsékleten tároljuk.
Miután letelt a hús sütési ideje, megnézzük egy hústűvel, hogy megpuhult-e. Ha igen, akkor mellé tesszük a 20 dkg főtt gesztenyét és további 30 percig sütjük lefedve. Ha nem pirul a hús, akkor az utolsó 15 percre vegyük le a fóliát.
A quinoát enyhén sós bő vízben főzzük meg és szűrjük le, majd keverjük hozzá a serpenyőben megpirított mandulát.
A húst tálalás előtt vegyük ki a tepsiből és 15 percig pihentessük.
A felszeletelt húst a mandulás quinoával és az almakompóttal tálaljuk.
A rizst quinoára cseréljük, ami kétszer annyi fehérjét és háromszor annyi élelmi rostot tartalmaz.