Gesztenyés piskótatekercs
PT20M perc
PT20M perc
PT15M perc
perc
Összetevők
- 6 db tojás
- 10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 5 dkg nádcukor
- 1 tk. sütőpor
A krémhez
- 25 dkg gesztenye - főtt
- 1 dl tej
- 5 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 0.5 dl barna rum
A tálaláshoz
- 1 dkg étcsokoládé
- 1 dkg fehér csokoládé
Elkészítés
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és egy nagy sütőtepsit (30x40 cm) kibélelünk sütőpapírral.
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét egy nagy keverőtálba tesszük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és 2-3 adagban a sütőporos lisztet.
Az egészet összekeverjük, és a tepsibe öntjük, egyforma vastagon elkenjük, és az előmelegített sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük a sütőből a tepsit és a tésztára egy tiszta konyharuhát terítünk, majd az egészet még melegen feltekerjük, így elkerüljük, hogy a piskóta eltörjön. Feltekerve hagyjuk kihűlni.
Ezalatt elkészítjük a krémet, amelyhez a gesztenyét a tejjel egy késes robotgépben krémesre aprítjuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a rumot és a mascarponét, majd az egészet összekeverjük.
A piskótát kitekerjük, megkenjük a gesztenyekrém 2/3 részével és feltekerjük. A maradék krémmel bekenjük a piskótatekercs külső részét, a tekercs tetejére pedig kétféle csokit reszelünk.
Tálalás előtt minimum egy órára hűtőbe tesszük.
A gesztenye tradicionális karácsonyi alapanyag, ráadásul az olajos magvak között a legalacsonyabb a zsírtartalma.