Fűszeres, spenótos kenyér
PT20M perc
PT60M perc
perc
Összetevők
- 60 dkg spenót
- 37.5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 4 db tojás
- 1 ek. só
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 4 ek. tej vagy szójatej
- 10 dkg kókuszolaj
- 15 dkg dió
- 1 ek. lenmag
- őrölt bors
- 1-1 tk. szárított oregánó és kakukkfű
Elkészítés
A spenótleveleket gyenge vízsugárral óvatosan megmossuk, majd szűrőn lecsepegtetjük, és egy tálba tesszük.
Felforralunk kb. 1 liter vizet (vízforralóban a leggyorsabb), majd a levelekre öntjük, és a tálat lefedjük. Kb. 5 perc után átkeverjük, és megint lefedjük, hogy a levelek összeessenek. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy hosszúkás kenyérformát kibélelünk sütőpapírral vagy kivajazzuk, lisztezzük.
A kenyér száraz hozzávalóit, a lisztet, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, kevés őrölt borsot és az oregánót, kakukkfüvet egy tálba kimérjük, és kanállal alaposan összekeverjük.
A spenótleveleket ismét leszűrjük, majd késes robotgépbe tesszük, és krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a kókuszolajat, és alacsony fokozaton tovább keverjük. Nem szabad sokáig mixelni, mert felhabosodik, elég, ha szép sima lesz a keverék.
A masszát hozzáöntjük a lisztes keverékhez. A késes robotgépbe tesszük a kimért diót, és alacsony fokozaton durvára őröljük. Ezt is a lisztes keverékhez adjuk, majd kanállal óvatosan összeforgatjuk az egészet.
A masszát az előkészített sütőformába kanalazzuk, elegyengetjük, a tetejét megszórjuk lenmaggal.
Kb. 1 óra alatt készre sütjük, kivétel előtt tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon pirulna a teteje, fedjük le sütőpapírral.
Ha megsült, kivesszük a formából, rácsra helyezzük, hogy alulról is hűlhessen, és szeletelés előtt kb. fél órát pihentetjük.
A spenót vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, a közhiedelemmel ellentétben azonban nem tekinthető jó vasforrásnak, mivel a benne lévő vas csak kismértékben hasznosul a szervezetben.