Fullos grillezett tarjás, chimichurris szendó
Összetevők
A tarjához
- 400 g sertéstarja
- 4 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 120 ml világos sör
- 2 evőkanál méz
A savanyított lila hagymához
- 4 fej lilahagyma
- 25 ml ecet (10%-os)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál egész bors
- 2 evőkanál kristálycukor
- 300 ml forró víz
A chimichurrihoz
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 db friss chili
- 20 ml fehérborecet
- 100 ml olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
A cukkinihez
- 350 g cukkini
- 30 ml olaj
- ízlés szerint só, bors
Az összeállításhoz
- 4 db ciabatta
- 4 evőkanál majonéz
Elkészítés
A tarjaszeleteket 2-3 helyen kissé bevagdossuk, majd folpackkal letakarva enyhén megklopfoljuk, hogy fellazuljanak a rostok. Egy tálba dobjuk a húsokat, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a sörrel. Alaposan átforgatjuk a pácban, majd minimum 30 percre félrerakjuk.
A savanyított lila hagymához a hagymákat félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Egy csatos üvegbe rakjuk az ecettel, a sóval, a borssal és a cukorral együtt. Felöntjük forró vízzel, összerázzuk és félrerakjuk.
A chimichurrihoz a fűszernövényeket nagyon finomra aprítjuk, és összekeverjük a zúzott fokhagymával, a felaprított chilivel, a fehérborecettel, az olívaolajjal, valamint sóval és borssal.
A cukkinit felkarikázzuk, sózzuk, borsozzuk, beolajozzuk és 2-3 perc alatt mindkét oldalát lepirítjuk a grill rostlapján.
A tarjákat a grillrácsra dobjuk és oldalanként 3-4 percig sütjük. A mézet hozzákeverjük a tarja visszamaradt pácához, és ezzel kenegetjük a hús oldalait a sütés végén. A grillrácson lepirítjuk a félbevágott ciabattákat is.
Jöhet a szendvicsek összeállítása: a ciabatta alját megkenjük majonézzel, erre pakolunk pár cukkinikarikát, ráhelyezzük a felcsíkozott tarját, teszünk rá a chimichurriból és a savanyított lila hagymából, és végül lezárjuk a ciabatta tetejével.