Összetevők
- 30 dkg főtt, füstölt sonka
- 40 dkg szarvacska tészta
- 2 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- 0.5 liter tej
- 30 dkg cheddar sajt
- 1 ek. dijoni mustár
- zöldfűszerek
- 1 tk. rozmaring
- 1 tk. kakukkfű
- 1 tk. petrezselyem
- olívaolaj
- só
Elkészítés
A sonkát felkockázzuk és kevés olívaolajon lepirítjuk.
Elkészítjük a sajtmártást: a vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük az előre felforralt tejjel.
Felforraljuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket (érdemes fűszerzacskóba vagy teafilterbe tenni őket), majd forrástól számítva tíz percig lassú, gyöngyöző forrásban tartjuk, míg sűrű, mártásállagot nem kapunk. Amint ezt elértük, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a mustárt és az idő közben lereszelt sajtot (egy keveset hagyjunk a végére), és félretesszük.
Míg a mártást készítjük, a tésztát forró sós vízben, a csomagoláson jelzett idő alatt al dentére főzzük.
Ha megfőtt, leszűrjük, hőálló tálba helyezzük és rászedjük a sajtmártást és a sonkát. A tetejét reszelt sajttal szórjuk meg, majd fedetlenül, 200 °C-os sütőben aranybarnára pirítjuk.
Egy leheletnyi olasz konyha – amerikai módra. Semmi finomkodás, pesto és csepegtetett olívaolaj, helyette jöhetnek a laktató, tömény hozzávalók.