x

Füstölt sonkás Mac & Cheese fűszeres olajjal

Elkészítési idő
40
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 30 dkg főtt, füstölt sonka
  • 40 dkg szarvacska tészta
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • 0.5 liter tej
  • 30 dkg cheddar sajt
  • 1 ek. dijoni mustár
  • zöldfűszerek
  • 1 tk. rozmaring
  • 1 tk. kakukkfű
  • 1 tk. petrezselyem
  • olívaolaj

Elkészítés

01

A sonkát felkockázzuk és kevés olívaolajon lepirítjuk.

02

Elkészítjük a sajtmártást: a vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük az előre felforralt tejjel. 

03

Felforraljuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket (érdemes fűszerzacskóba vagy teafilterbe tenni őket), majd forrástól számítva tíz percig lassú, gyöngyöző forrásban tartjuk, míg sűrű, mártásállagot nem kapunk. Amint ezt elértük, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a mustárt és az idő közben lereszelt sajtot (egy keveset hagyjunk a végére), és félretesszük.

04

Míg a mártást készítjük, a tésztát forró sós vízben, a csomagoláson jelzett idő alatt al dentére főzzük. 

05

Ha megfőtt, leszűrjük, hőálló tálba helyezzük és rászedjük a sajtmártást és a sonkát. A tetejét reszelt sajttal szórjuk meg, majd fedetlenül, 200 °C-os sütőben aranybarnára pirítjuk. 

Egy leheletnyi olasz konyha – amerikai módra. Semmi finomkodás, pesto és csepegtetett olívaolaj, helyette jöhetnek a laktató, tömény hozzávalók. 

megosztás