Francia almatorta

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
50
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 11 dkg finomliszt
  • 4 db alma
  • 0.5 tk.
  • 0.75 tk. sütőpor
  • 2 db tojás
  • 12 dkg nádcukor
  • 3 ek. rum
  • 1 db vaníliás cukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 tk. kardamom őrölve vagy fahéj

A karamellás almacsipszhez

  • 1 db alma
  • 5 ek. kristály-cukor
  • 2 ek. tejszín

Elkészítés

01

A sütőt előmelegítjük 90 fokra. A csipsznek félretett almát megmossuk, magházát kivesszük, a többit konyhai gyalun vékonyra szeleteljük. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, rátesszük az almakarikákat, és kb. 30–40 perc alatt ropogósra szárítjuk. 

02

A sütőt felmelegítjük 180 fokra. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

03

A tészta elkészítéséhez az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a magházukat kiszedjük, majd felkockázzuk. 

04

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral együtt robotgép táljában habosra keverjük. A lisztet, a sót, a sütőport és a kardamomot vagy fahéjat egy tálban összekeverjük.

05

A lisztes elegy felét hozzákeverjük a tojásos masszához, simára keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott vaj felét is. Ezzel is simára keverjük, majd hozzákeverjük a maradék lisztet és a maradék olvasztott vajat. Belekeverjük a rumot és az almakockákat. Óvatosan összeforgatjuk, éppen csak annyira, hogy a massza befedje az almakockákat. Az egészet beleöntjük az előkészített sütőformába, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.

06

Az almacsipsz karamellizálásához a cukrot egy kisebb lábasban keverés nélkül felmelegítjük (a keveréstől kikristályosodna). Ha borostyánszínűre változott, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt. Óvatosan összekeverjük, vigyázva, hogy ne égesse meg a kezünket, ha felcsap a forró karamell.

07

Pár percre félretesszük, majd villa vagy csipesz segítségével belemártjuk az almacsipsz fél oldalát. Sütőpapírral bélelt tányérra szedjük, és hagyjuk megdermedni. 

08

Az elkészült tortát pihentetés után óvatosan kivesszük a formából. A tetejét almacsipsszel díszítjük, és langyosan kínáljuk.

Jó tudni:

A nádcukor összetétele gyakorlatilag azonos a répacukoréval (=kristálycukor), ezért energiatartalma miatt mértékkel használjuk.

megosztás