Összetevők
- 11 dkg finomliszt
- 4 db alma
- 0.5 tk. só
- 0.75 tk. sütőpor
- 2 db tojás
- 12 dkg nádcukor
- 3 ek. rum
- 1 db vaníliás cukor
- 12 dkg vaj
- 1 tk. kardamom őrölve vagy fahéj
A karamellás almacsipszhez
- 1 db alma
- 5 ek. kristály-cukor
- 2 ek. tejszín
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 90 fokra. A csipsznek félretett almát megmossuk, magházát kivesszük, a többit konyhai gyalun vékonyra szeleteljük. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, rátesszük az almakarikákat, és kb. 30–40 perc alatt ropogósra szárítjuk.
A sütőt felmelegítjük 180 fokra. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
A tészta elkészítéséhez az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a magházukat kiszedjük, majd felkockázzuk.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral együtt robotgép táljában habosra keverjük. A lisztet, a sót, a sütőport és a kardamomot vagy fahéjat egy tálban összekeverjük.
A lisztes elegy felét hozzákeverjük a tojásos masszához, simára keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott vaj felét is. Ezzel is simára keverjük, majd hozzákeverjük a maradék lisztet és a maradék olvasztott vajat. Belekeverjük a rumot és az almakockákat. Óvatosan összeforgatjuk, éppen csak annyira, hogy a massza befedje az almakockákat. Az egészet beleöntjük az előkészített sütőformába, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Az almacsipsz karamellizálásához a cukrot egy kisebb lábasban keverés nélkül felmelegítjük (a keveréstől kikristályosodna). Ha borostyánszínűre változott, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt. Óvatosan összekeverjük, vigyázva, hogy ne égesse meg a kezünket, ha felcsap a forró karamell.
Pár percre félretesszük, majd villa vagy csipesz segítségével belemártjuk az almacsipsz fél oldalát. Sütőpapírral bélelt tányérra szedjük, és hagyjuk megdermedni.
Az elkészült tortát pihentetés után óvatosan kivesszük a formából. A tetejét almacsipsszel díszítjük, és langyosan kínáljuk.
A nádcukor összetétele gyakorlatilag azonos a répacukoréval (=kristálycukor), ezért energiatartalma miatt mértékkel használjuk.