Fokhagymás ponty bécsi burgonyasalátával
Összetevők
- 60 dkg pontyfilé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 liter olaj
- 50 dkg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 0.5 db húsleveskocka
- 2.5 dl víz
- 2 tk. ecet
- 2 tk. mustár
- 4 tk. kukoricaolaj
Elkészítés
Előző nap héjában megfőzzük a burgonyát és elkészítjük a salátalevet. A burgonyát akkora fazékba tesszük, amekkorába kényelmesen belefér. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, a vizet megsózzuk, és kb. húsz perc alatt megfőzzük. Ezalatt a húsleveskockát felfőzzük az 5 dl vízben, egy salátástálat pedig kikenünk a fokhagymával (2 gerezd). A hagymát apróra vágjuk és a salátástálba tesszük. A kész marhahúslevest összekeverjük az ecettel, a mustárral, egy kis sóval és borssal, majd ráöntjük a hagymára. Közben a burgonya is megfőtt; hideg vízzel lehűtjük, hogy ne égesse kezünket a hámozásnál. A még meleg burgonyát a hámozás után rögtön a salátalébe szeleteljük, jó vékonyan. Összekeverjük, és másnapig hűtőszekrényben hagyjuk összeérni.
A pontyfilével kezdjük a munkát, káró alakban beirdaljuk, így minden kis szálkát átvágunk. A metszések közötti távolság 2- 3 mm legyen. Ha ezzel készen vagyunk, a halfilé húsos felébe masszírozzuk a fokhagymapépet (1 gerezd) és a sót, és megszórjuk őrölt borssal. A filét 3 centi széles szeletekre vágjunk. Lisztbe forgatjuk és forró olajban úsztatva ropogósra sütjük adagonként, kb. 5 perc alatt. Ez azt jelenti, hogy egyszerre csak 3 – 4 darab halat sütünk. Amikor a hal kis színt kap, akkor már kész is.
Tálalás: A halat a burgonyasalátával tálra rendezzük, megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Karácsony, család, gyertyafény és szépen terített asztal jut erről az ételről az eszünkbe. Pedig, könnyű nyári ebédnek is megállhatja a helyét: a ponty hihetetlenül frissen roppan, a saláta pedig üdít! Télen-nyáron remek!