Összetevők
- 15 dkg vaj
- 20 dkg xilit
- 12 dkg mák (darálva)
- 20 dkg búzafinomliszt
- 3 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 dl tej
- 2 ek. natúr joghurt (zsírszegény)
- 1 tk. fahéj
- 1 db citrom héja
- 1 rúd vanília
- 8 db szilva
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőedényt kibélelünk sütőpapírral.
A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, magjukat kiszedjük, majd vékony cikkekre vágjuk.
A vajat a xilittel habosra keverjük. Amikor a vaj kifehéredett, hozzáadjuk a tojásokat egyesével, és simára keverjük. Hozzáadjuk a citrom finomra reszelt héját és a vaníliarúd kikapart magjait.
A lisztet a mákkal, a sütőporral, a szódabikarbónával és a fahéjjal elkeverjük egy tálban.
A tojásos masszához hozzáadjuk a lisztes elegyet kanalanként, és óvatosan összeforgatjuk. Hozzáadjuk a tejet, a joghurtot, és az egészet az előkészített sütőformába öntjük.
A szilvát a sütemény tetején szépen elrendezzük, majd 20–25 perc alatt vagy tűpróbáig sütjük.
Langyosra hűtjük, majd kevés reszelt citromhéjjal díszítjük, és felszeleteljük.
A mák zsírban, fehérjében és szénhidrátban gazdag, valamint jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (pl. kalcium, magnézium, kálium, cink).