Falusi szilvás-mákos pite

Elkészítési idő
25
perc
Előkészítési idő
25
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg xilit
  • 12 dkg mák (darálva)
  • 20 dkg búzafinomliszt
  • 3 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 dl tej
  • 2 ek. natúr joghurt (zsírszegény)
  • 1 tk. fahéj
  • 1 db citrom héja
  • 1 rúd vanília
  • 8 db szilva

Elkészítés

01

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőedényt kibélelünk sütőpapírral.

02

A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, magjukat kiszedjük, majd vékony cikkekre vágjuk.

03

A vajat a xilittel habosra keverjük. Amikor a vaj kifehéredett, hozzáadjuk a tojásokat egyesével, és simára keverjük. Hozzáadjuk a citrom finomra reszelt héját és a vaníliarúd kikapart magjait.

04

A lisztet a mákkal, a sütőporral, a szódabikarbónával és a fahéjjal elkeverjük egy tálban.

05

A tojásos masszához hozzáadjuk a lisztes elegyet kanalanként, és óvatosan összeforgatjuk. Hozzáadjuk a tejet, a joghurtot, és az egészet az előkészített sütőformába öntjük.

06

A szilvát a sütemény tetején szépen elrendezzük, majd 20–25 perc alatt vagy tűpróbáig sütjük. 

07

Langyosra hűtjük, majd kevés reszelt citromhéjjal díszítjük, és felszeleteljük.

Jó tudni:

A mák zsírban, fehérjében és szénhidrátban gazdag, valamint jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (pl. kalcium, magnézium, kálium, cink).

megosztás