Fahéjas almás pite

Elkészítési idő
25
perc
Előkészítési idő
30
perc
Pihentetési idő
20
perc
Elkészítési idő
25
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 25 dkg zabliszt
  • 25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 2 dkg tejföl
  • 5 dkg kókuszvirág cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 2.5 kg alma
  • 2 ek. fahéj őrölve
  • 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés

01

A vajat felkockázzuk.

02

A kétféle lisztet a sütőporral és a sóval együtt egy keverőtálba szórjuk.

03

Hozzáadjuk a felkockázott vajat, a tojásokat, a tejfölt és a cukrot, majd az egészet jól összegyúrjuk. Ha túl ragacsos lenne a tészta, adunk még hozzá egy kis lisztet.

04

Miután összeálltak az alapanyagok, a tésztából gombócot formálunk, folpackba csomagoljuk, és amíg elkészítjük a tölteléket, hűtőbe tesszük.

05

A töltelékhez az almát megpucoljuk és nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük. 

06

Hagyjuk 10 percet állni, hogy levet engedjen, majd jól kinyomkodjuk.

07

A szinte száraz reszelt almához hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliás cukrot.

08

Egy kb. 40x35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.

09

A sütőt 170 fokra előmelegítjük légkeverésen.

10

A hűtőben lévő tésztát kivesszük, kettévágjuk és mindkét részt fél centi vastagra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy a tészta formája igazodjon a tepsi méretéhez és formájához.

11

Az egyik lapot belehelyezzük a tepsibe és megszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával, majd ráhalmozzuk a kinyomkodott fahéjas reszelt almát úgy, hogy mindenhova egyforma vastagon jusson. Ha esetleg engedett levet, azt is kinyomkodjuk.

12

Megszórjuk a maradék morzsával és ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot.

13

A tészta tetejét villával megszurkáljuk és az előmelegített sütőben 20–25 perc alatt megsütjük.

Jó tudni:

Az alma szabadgyökfogó flavonoidokat, illetve vízben oldódó élelmi rostokat (pektin) tartalmaz.

megosztás