Összetevők
- 25 dkg zabliszt
- 25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 25 dkg vaj
- 2 db tojás
- 2 dkg tejföl
- 5 dkg kókuszvirág cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 2.5 kg alma
- 2 ek. fahéj őrölve
- 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 5 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
A vajat felkockázzuk.
A kétféle lisztet a sütőporral és a sóval együtt egy keverőtálba szórjuk.
Hozzáadjuk a felkockázott vajat, a tojásokat, a tejfölt és a cukrot, majd az egészet jól összegyúrjuk. Ha túl ragacsos lenne a tészta, adunk még hozzá egy kis lisztet.
Miután összeálltak az alapanyagok, a tésztából gombócot formálunk, folpackba csomagoljuk, és amíg elkészítjük a tölteléket, hűtőbe tesszük.
A töltelékhez az almát megpucoljuk és nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük.
Hagyjuk 10 percet állni, hogy levet engedjen, majd jól kinyomkodjuk.
A szinte száraz reszelt almához hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliás cukrot.
Egy kb. 40x35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük légkeverésen.
A hűtőben lévő tésztát kivesszük, kettévágjuk és mindkét részt fél centi vastagra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy a tészta formája igazodjon a tepsi méretéhez és formájához.
Az egyik lapot belehelyezzük a tepsibe és megszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával, majd ráhalmozzuk a kinyomkodott fahéjas reszelt almát úgy, hogy mindenhova egyforma vastagon jusson. Ha esetleg engedett levet, azt is kinyomkodjuk.
Megszórjuk a maradék morzsával és ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot.
A tészta tetejét villával megszurkáljuk és az előmelegített sütőben 20–25 perc alatt megsütjük.
Az alma szabadgyökfogó flavonoidokat, illetve vízben oldódó élelmi rostokat (pektin) tartalmaz.