Összetevők
- 15 dkg zabliszt
- 15 dkg zabpehely
- 4 dkg holland kakaópor
- 10 dkg kókuszvirág cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 db tojás
- 18 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
Opcionálisan
- vaníliás jégkrém
Elkészítés
Az étcsokoládét apróra vágjuk.
A lisztet, a zabpelyhet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, a csokit és a tojást egy tálba öntjük és hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat.
Az egészet jól összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztából diónyi golyókat formázunk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket 2-3 cm távolságra egymástól.
Az ujjainkkal lelapítjuk a golyókat, hogy nagyjából 1 cm vastag korongokat kapjunk.
A kekszeket az előmelegített sütőben 15–20 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepük még puha és lágy.
Kivesszük a sütőből a tepsit és hagyjuk a kekszeket kihűlni.
Melegen is tálalhatjuk, ez esetben laktózmentes vaníliás jégkrémet is adhatunk hozzá.
A zabban található béta-glukán kedvező irányba befolyásolja a szervezet szénhidrát- és zsíranyagcseréjét.