Eszterházy-torta

Elkészítési idő
80
perc
Előkészítési idő
15
perc
Elkészítési idő
180
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 10 db tojásfehérje
  • 40 dkg dió
  • 25 dkg nádcukor

A krémhez

  • 8 db tojássárgája
  • 5 dkg nádcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg zabliszt
  • 3 dl tej
  • 30 dkg vaj

A tetejére

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés

01

Egy 20 cm-es formához, 5 laphoz 40+10 dkg diót ledarálunk. 

02

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és egy 20 cm-es kört rajzolunk a közepére.

03

A diós laphoz a két tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverünk 8 dkg darált diót. 

04

A sütőpapíron rajzolt körre kenjük úgy, hogy egy kicsit túllógjon a széle és az előmelegített sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük. Amíg sül, előkészítjük a következő lapot és így tovább, ameddig el nem készül az összes lap.

05

A krémhez a tojásokat a zabliszttel, a nádcukorral, a vaníliás cukorral, a 10 dkg darált dióval és a tejjel együtt felmelegítjük, de nem forraljuk, és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük vízgőz felett 70–75 fokon, hogy ne csapódjon ki a tojás. Ezt követően hagyjuk kihűlni.

06

A szoba-hőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük. Lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet és az egészet összekeverjük.

07

Ezután összeállítjuk a tortát. A lapokból 20 cm-es köröket vágunk ki úgy, hogy szép, egyenletes legyen a szélük, majd megkenjük őket a krémmel. Az utolsó lapot szabadon hagyjuk.

08

A fehércsokit vízgőz felett megolvasztjuk, és az étcsokival is így járunk el. Ha csak egy tálunk van, amit vízgőz fölé tehetnénk, akkor használjuk a mikrót az olvasztásra. Fontos, hogy a két csoki egyszerre legyen olvadt.

09

Az utolsó diós lapra ráöntjük a fehér csokit, és azonnal rácsurgatjuk az étcsokit, körkörösen. Egy fapálcika segítségével áthúzzuk az étcsokit, hogy pókhálómintás legyen a torta teteje. 

10

Miután megdermedt a csoki, a lapot rátesszük a torta tetejére és az oldalát bevonjuk krémmel. Tálalás előtt hűtőben tartjuk.

Jó tudni:

Élelmi rostokban gazdag zabliszttel, kevesebb cukorral és főként bioalapanyagokkal készül.

megosztás