Eszterházy-torta
PT80M perc
PT15M perc
perc
Összetevők
- 10 db tojásfehérje
- 40 dkg dió
- 25 dkg nádcukor
A krémhez
- 8 db tojássárgája
- 5 dkg nádcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg dió
- 5 dkg zabliszt
- 3 dl tej
- 30 dkg vaj
A tetejére
- 20 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
Egy 20 cm-es formához, 5 laphoz 40+10 dkg diót ledarálunk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és egy 20 cm-es kört rajzolunk a közepére.
A diós laphoz a két tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverünk 8 dkg darált diót.
A sütőpapíron rajzolt körre kenjük úgy, hogy egy kicsit túllógjon a széle és az előmelegített sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük. Amíg sül, előkészítjük a következő lapot és így tovább, ameddig el nem készül az összes lap.
A krémhez a tojásokat a zabliszttel, a nádcukorral, a vaníliás cukorral, a 10 dkg darált dióval és a tejjel együtt felmelegítjük, de nem forraljuk, és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük vízgőz felett 70–75 fokon, hogy ne csapódjon ki a tojás. Ezt követően hagyjuk kihűlni.
A szoba-hőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük. Lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet és az egészet összekeverjük.
Ezután összeállítjuk a tortát. A lapokból 20 cm-es köröket vágunk ki úgy, hogy szép, egyenletes legyen a szélük, majd megkenjük őket a krémmel. Az utolsó lapot szabadon hagyjuk.
A fehércsokit vízgőz felett megolvasztjuk, és az étcsokival is így járunk el. Ha csak egy tálunk van, amit vízgőz fölé tehetnénk, akkor használjuk a mikrót az olvasztásra. Fontos, hogy a két csoki egyszerre legyen olvadt.
Az utolsó diós lapra ráöntjük a fehér csokit, és azonnal rácsurgatjuk az étcsokit, körkörösen. Egy fapálcika segítségével áthúzzuk az étcsokit, hogy pókhálómintás legyen a torta teteje.
Miután megdermedt a csoki, a lapot rátesszük a torta tetejére és az oldalát bevonjuk krémmel. Tálalás előtt hűtőben tartjuk.
Élelmi rostokban gazdag zabliszttel, kevesebb cukorral és főként bioalapanyagokkal készül.