Összetevők
- 1.5 kg sertéstarja - csontos, egyben
- 1 ek. fűszerpaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. mustár
- 1 ek. ketchup
- 4 ek. olaj
- 1 ek. só
- 25 dkg cékla
- 2 ek. balzsamecet
- 40 dkg madársaláta
- 20 dkg koktélparadicsom
- 5 dkg hajdina
Elkészítés
A páchoz a fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük. Összekeverjük a fűszerpaprikával, a sóval, a ketchuppal, a mustárral és 4 evőkanál olajjal, majd jól bedörzsöljük vele a húst.
A befűszerezett húst egy tepsibe tesszük.
A céklát meghámozzuk és egészben a hús mellé helyezzük.
A tepsit lefedjük alufóliával, 150 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és 2 órán át sütjük. Ekkor megnézzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen, akkor leveszszük a fóliát és további 30 percig pirítjuk a felületét, 180 fokra emelve a sütési hőfokot. Ha nem puhult meg, visszatesszük a fóliát és tovább sütjük.
A megsült céklát kivesszük és felszeleteljük.
A salátát összekeverjük a balzsamecettel. A paradicsomokat kettévágjuk. A hajdinát serpenyőben megpirítjuk.
A megsült húst szeletelés előtt 20 percig pihentetjük, majd a pihentetési idő leteltével felszeleteljük és a salátával, sült céklával, paradicsommal, illetve a ropogósra sült hajdinával tálaljuk. A tepsiben lévő szafttal meglocsoljuk, hogy még ízletesebb legyen.
A hagyományos rizsköret helyett élelmi rostokban gazdagabb hajdinával és zöldségekkel tálaljuk.