Egészben sült borjúcomb
Összetevők
Mester marinád
- 3 liter víz
- 250 g barna cukor
- 150 g só
- 25 g egész bors
- 20 g koriandermag
- 4 g mustármag
- 3 g borókabogyó
- 2 g csilipehely
- 2 g édesköménymag
- 1 rúd fahéj
- 5 db szegfűszeg
- 3 db babérlevél
- 2 db fokhagyma (törve)
Húshoz
- 1.5 kg borjúcombfilé
- 5 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 5 szál friss rozmaring
Zöldségágynak
- 6 db répa
- 4 szál zeller
- 4 db vöröshagyma
- 1 liter csirkealaplé
Elkészítés
Helyezzük az alapanyagokat egy forralóedénybe, majd vízben forraljuk a fűszereket legalább 5 percen keresztül. Ezután hűtsük ki a marináló levünket, és amikor hűtőhideg, helyezzük bele a nyers borjúcombunkat és 3 éjszakán keresztül marináljuk.
Helyezzük egy tepsibe, szúrjuk meg néhány helyen a felületét a húsnak, majd szúrjuk bele a hosszában félbevágott fokhagymákat, illetve tűzdeljünk bele rozmaringokat is 3-4 centiméterenként. Ecset segítségével kenjük meg olajjal, és alaposan sózzuk, borsozzuk meg kívülről a húst.
Egy tepsibe helyezzük bele a zöldségeket, amiket 4 nagyobb darabra vágunk fel, ennek a tetejére helyezzük a húst, és az aljára öntjük az alaplevet.
Előmelegített sütőben, 140 fokon süssük 3 órán keresztül úgy, hogy minden félórában egy merőkanál segítségével locsoljuk a húst a saját levével, hogy ne száradjon ki.