Édesburgonyás turbópizza

Elkészítési idő
10
perc
Előkészítési idő
20
perc
Elkészítési idő
10
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 4 db édesburgonya
  • 4 ek. pesztó - bazsalikomos
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 6 db gomba
  • 6 db paradicsom
  • 10 dkg serrano sonka (vagy más levegőn szárított sonka)
  • 2 ek. fekete olajbogyó
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 nagy marék salátalevél

Elkészítés

01

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

02

Az édesburgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd konyhai gyalun vékony karikákra gyaluljuk. Egy nagyobb tálba tesszük, besózzuk, összeforgatjuk, és kb. 10 pecig állni hagyjuk.

03

Közben a gombát megmossuk, felszeleteljük. A paradicsomot és az olajbogyót felkarikázzuk.

04

Egy sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk, és az olaj felével meglocsoljuk. Az édesburgonya-karikákat egy nagyobb körben szépen elrendezzük úgy, hogy fedjék egymást. Kicsit megsózzuk, megborsozzuk, majd kb. 10 percre betesszük a sütőbe (lehetséges, hogy csak egy nagy kör fér el a sütőlemezen, így két adagban kell majd sütni).

05

Ezután kivesszük, és a tetejét megkenjük egyenletesen a pesztóval. Elosztjuk rajta a nagyobb darabokra tépkedett sonkát, rátesszük a paradicsomkarikákat, az olajbogyót, a gombát, és reszelünk rá sajtot. 

06

 Kb. 10–15 percig sütjük. Friss rukkolalevelekkel tálaljuk.

Jó tudni:

Az édesburgonya, nevével ellentétben, nem burgonyaféle, de keményítőés rosttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Közismert narancssárga változata mellett lila és citromsárga színűt is ismerünk.

megosztás