Összetevők
- 4 db édesburgonya
- 4 ek. pesztó - bazsalikomos
- 2 ek. extra szűz
- 6 db gomba
- 6 db paradicsom
- 10 dkg serrano sonka (vagy más levegőn szárított sonka)
- 2 ek. fekete olajbogyó
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 nagy marék salátalevél
- só
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Az édesburgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd konyhai gyalun vékony karikákra gyaluljuk. Egy nagyobb tálba tesszük, besózzuk, összeforgatjuk, és kb. 10 pecig állni hagyjuk.
Közben a gombát megmossuk, felszeleteljük. A paradicsomot és az olajbogyót felkarikázzuk.
Egy sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk, és az olaj felével meglocsoljuk. Az édesburgonya-karikákat egy nagyobb körben szépen elrendezzük úgy, hogy fedjék egymást. Kicsit megsózzuk, megborsozzuk, majd kb. 10 percre betesszük a sütőbe (lehetséges, hogy csak egy nagy kör fér el a sütőlemezen, így két adagban kell majd sütni).
Ezután kivesszük, és a tetejét megkenjük egyenletesen a pesztóval. Elosztjuk rajta a nagyobb darabokra tépkedett sonkát, rátesszük a paradicsomkarikákat, az olajbogyót, a gombát, és reszelünk rá sajtot.
Kb. 10–15 percig sütjük. Friss rukkolalevelekkel tálaljuk.
Az édesburgonya, nevével ellentétben, nem burgonyaféle, de keményítőés rosttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Közismert narancssárga változata mellett lila és citromsárga színűt is ismerünk.