Édesburgonyás gofri füstölt lazaccal és posírozott tojással

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
20
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 40 dkg édesburgonya
  • 4 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 6 db tojás
  • 10 dkg füstölt lazac
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 ek.
  • bors
  • 2 ek. extra szűz

Elkészítés

01

Az édesburgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn durvára reszeljük.

02

Tálba tesszük és összekeverjük a liszttel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, valamint 2 db tojással. Kb. 10 percig állni hagyjuk.

03

Felmelegítjük a gofrisütőt. Közvetlenül sütés előtt kevés olajjal kikenjük, és a mélyedésekbe egyenletesen elosztunk 1-1 evőkanálnyi masszát. Pár perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük, és tálalásig melegen tartjuk.

04

Egy kisebb lábasban vizet forralunk. A tojásokat egyesével felütjük egy tálba, óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon. A forrásban lévő vizet kanállal megkeverjük – örvényt képzünk –, majd óvatosan beleengedjük a tojást. Egyszerre maximum két tojást készítünk. 3 perc 50 másodpercig főzzük, majd szűrőkanálba szedjük, hogy lecsepegjen.

05

A tálaláshoz a gofrit tányérra tesszük, a tetejére helyezünk pár nagyobb darabra tépkedett lazacot, óvatosan rárakjuk a posírozott tojást. Friss salátalevelet tálalunk mellé, valamint opcionálisan tormát, kaviárt is kínálhatunk hozzá.

Jó tudni:

A lazac omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek gyulladásgátló hatással rendelkeznek, valamint védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

megosztás