Összetevők
- 40 dkg édesburgonya
- 4 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 6 db tojás
- 10 dkg füstölt lazac
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 ek. só
- bors
- 2 ek. extra szűz
Elkészítés
Az édesburgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn durvára reszeljük.
Tálba tesszük és összekeverjük a liszttel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, valamint 2 db tojással. Kb. 10 percig állni hagyjuk.
Felmelegítjük a gofrisütőt. Közvetlenül sütés előtt kevés olajjal kikenjük, és a mélyedésekbe egyenletesen elosztunk 1-1 evőkanálnyi masszát. Pár perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük, és tálalásig melegen tartjuk.
Egy kisebb lábasban vizet forralunk. A tojásokat egyesével felütjük egy tálba, óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon. A forrásban lévő vizet kanállal megkeverjük – örvényt képzünk –, majd óvatosan beleengedjük a tojást. Egyszerre maximum két tojást készítünk. 3 perc 50 másodpercig főzzük, majd szűrőkanálba szedjük, hogy lecsepegjen.
A tálaláshoz a gofrit tányérra tesszük, a tetejére helyezünk pár nagyobb darabra tépkedett lazacot, óvatosan rárakjuk a posírozott tojást. Friss salátalevelet tálalunk mellé, valamint opcionálisan tormát, kaviárt is kínálhatunk hozzá.
A lazac omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek gyulladásgátló hatással rendelkeznek, valamint védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.