Diós-mazsolás gyümölcskenyér
PT20M perc
PT50M perc
perc
Összetevők
- 12 dkg vaj
- 20 dkg dió
- 20 dkg datolya (magozott)
- 2 db alma
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 tk. sütőpor (foszfátmentes)
- 1 tk. szódabikarbóna
- 75 g aranymazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg xilit
- 1 db tojás
- 1 nagy csipet só
- 1 tk. kardamom őrölve vagy fahéj
A tálaláshoz
- natúr joghurt
- savanykás gyümölcs (eper, málna, ribizli)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kisebb méretű, kb. 20 x 10 cm-es, hosszúkás formát kibélelünk sütőpapírral.
A vajat a xilittel, a vaníliás cukorral robotgép táljába tesszük, és közepes fokozaton fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat egyesével, és simára keverjük őket.
Közben a datolyát, a diót és a mazsolát késes robotgépbe tesszük, és durvára őröljük. Hozzáadjuk a vajas masszához, és óvatosan összeforgatjuk. Hozzákeverjük a héjával együtt durvára reszelt almát is.
A lisztet kimérjük egy nagyobb tálba. Hozzáadjuk a sót, a kardamomot, a sütőport, a szódabikarbónát, és kanállal összekeverjük. A lisztes keveréket spatulával óvatosan hozzákeverjük a gyümölcsös masszához, majd beleöntjük az előkészített formába.
Kb. 45–50 perc alatt készre sütjük (ha nagyon pirul a teteje, fedjük le sütőpapírral).
A sütőpapírral együtt kivesszük a formából, és rácsra helyezzük. Szeletelés előtt hagyjuk langyosra hűlni.
Natúr joghurttal és savanykás gyümölcsökkel kínáljuk.
A diónak magas a fehérje-, zsír-, élelmirost- és ásványianyag- (pl. kalcium, magnézium, vas) tartalma. Avasodásra hajlamos, ezért ne tároljuk hosszú ideig.