Diós-mazsolás gyümölcskenyér

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
50
perc
Sütési idő
30
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg dió
  • 20 dkg datolya (magozott)
  • 2 db alma
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 tk. sütőpor (foszfátmentes)
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 75 g aranymazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg xilit
  • 1 db tojás
  • 1 nagy csipet
  • 1 tk. kardamom őrölve vagy fahéj

A tálaláshoz

  • natúr joghurt
  • savanykás gyümölcs (eper, málna, ribizli)

Elkészítés

01

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kisebb méretű, kb. 20 x 10 cm-es, hosszúkás formát kibélelünk sütőpapírral.

02

A vajat a xilittel, a vaníliás cukorral robotgép táljába tesszük, és közepes fokozaton fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat egyesével, és simára keverjük őket.

03

Közben a datolyát, a diót és a mazsolát késes robotgépbe tesszük, és durvára őröljük. Hozzáadjuk a vajas masszához, és óvatosan összeforgatjuk. Hozzákeverjük a héjával együtt durvára reszelt almát is.

04

A lisztet kimérjük egy nagyobb tálba. Hozzáadjuk a sót, a kardamomot, a sütőport, a szódabikarbónát, és kanállal összekeverjük. A lisztes keveréket spatulával óvatosan hozzákeverjük a gyümölcsös masszához, majd beleöntjük az előkészített formába.

05

Kb. 45–50 perc alatt készre sütjük (ha nagyon pirul a teteje, fedjük le sütőpapírral). 

06

A sütőpapírral együtt kivesszük a formából, és rácsra helyezzük. Szeletelés előtt hagyjuk langyosra hűlni.

07

Natúr joghurttal és savanykás gyümölcsökkel kínáljuk.

Jó tudni:

A diónak magas a fehérje-, zsír-, élelmirost- és ásványianyag- (pl. kalcium, magnézium, vas) tartalma. Avasodásra hajlamos, ezért ne tároljuk hosszú ideig. 

megosztás