Összetevők
A tésztához
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 50 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg sertészsír
- 8 dkg nádcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 2 dl tej
- 1 csipet só
A máktöltelékhez (3 rúd)
- 20 dkg nádcukor
- 2.5 dl tej
- 40 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 0.5 citrom leve
- 1 alma reszelve
- 1 ek. baracklekvár
- 2 tk. fahéj őrölve
- 0.5 dl rum
A diótöltelékhez (3 rúd)
- 20 dkg nádcukor
- 2 dl tej
- 40 dkg dió
- 1 ek. fahéj őrölve
- 1 citrom reszelt héja
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 1 alma reszelve
- 0.5 dl rum
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
A töltéshez, sütéshez
- 2 db tojás
Elkészítés
Elsőként a tésztát készítjük el: a liszteket, a zsírt, a vajat és a 8 dkg cukrot deszkán elmorzsoljuk.
A 2 dl langyos tejhez hozzáadunk 1 teáskanál nádcukrot, az élesztőt felfuttatjuk benne, majd a tésztához vegyítjük.
Teszünk bele 1 egész tojást, sót, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük.
Sütés előtt a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk.
Ezután elkészítjük a mák- és a diótölteléket: az alapanyagokat mindkét esetben rottyanásig felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A töltéshez a 2 db tojást szétválasztjuk és a fehérjét villával egy picit felverjük.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán laponként kinyújtjuk kb. 20x30 cm méretű téglalapokra, amelyeket vékonyan megkenünk tojásfehérjével.
Minden oldalon szabadon hagyunk 2 cm-t, majd elsimítjuk rajta az egyik töltelék 1/3 részét.
A két rövidebb oldalon 2 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabb oldalán kezdve lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Így járunk el mindegyik cipóval.
A rudak tetejét megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát pihentetjük, ezalatt a tojássárgája megszikkad.
Ekkor könnyedén megkenjük tojásfehérjével – a kétszeri kenéstől lesz márványosan repedezett a rudak teteje.
Mielőtt a sütőbe toljuk, a tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk fapálcikával.
180–185 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük a bejgliket, majd rácson hagyjuk kihűlni őket.
A teljes kiőrlésű liszt, az alma, a mák és a dió miatt ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag.