Diós és mákos bejgli

Elkészítési idő
60
perc
Előkészítési idő
60
perc
Elkészítési idő
300
perc
Pihentetési idő
80
perc
Sütési idő

Összetevők

A tésztához

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 50 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg sertészsír
  • 8 dkg nádcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 csipet

A máktöltelékhez (3 rúd)

  • 20 dkg nádcukor
  • 2.5 dl tej
  • 40 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0.5 citrom leve
  • 1 alma reszelve
  • 1 ek. baracklekvár
  • 2 tk. fahéj őrölve
  • 0.5 dl rum

A diótöltelékhez (3 rúd)

  • 20 dkg nádcukor
  • 2 dl tej
  • 40 dkg dió
  • 1 ek. fahéj őrölve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • 1 alma reszelve
  • 0.5 dl rum
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor

A töltéshez, sütéshez

  • 2 db tojás

Elkészítés

01

Elsőként a tésztát készítjük el: a liszteket, a zsírt, a vajat és a 8 dkg cukrot deszkán elmorzsoljuk. 

02

A 2 dl langyos tejhez hozzáadunk 1 teáskanál nádcukrot, az élesztőt felfuttatjuk benne, majd a tésztához vegyítjük.

03

Teszünk bele 1 egész tojást, sót, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük. 

04

Sütés előtt a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk.

05

Ezután elkészítjük a mák- és a diótölteléket: az alapanyagokat mindkét esetben rottyanásig felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.

06

A töltéshez a 2 db tojást szétválasztjuk és a fehérjét villával egy picit felverjük.

07

A tésztát enyhén lisztezett deszkán laponként kinyújtjuk kb. 20x30 cm méretű téglalapokra, amelyeket vékonyan megkenünk tojásfehérjével. 

08

Minden oldalon szabadon hagyunk 2 cm-t, majd elsimítjuk rajta az egyik töltelék 1/3 részét.

09

A két rövidebb oldalon 2 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabb oldalán kezdve lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Így járunk el mindegyik cipóval.

10

A rudak tetejét megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát pihentetjük, ezalatt a tojássárgája megszikkad.

11

Ekkor könnyedén megkenjük tojásfehérjével – a kétszeri kenéstől lesz márványosan repedezett a rudak teteje.

12

Mielőtt a sütőbe toljuk, a tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk fapálcikával. 

13

180–185 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük a bejgliket, majd rácson hagyjuk kihűlni őket.

Jó tudni:

A teljes kiőrlésű liszt, az alma, a mák és a dió miatt ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag.

megosztás