Összetevők
- 60 dkg sertéskaraj
- 2 db tojás
- 10 dkg dió
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- só ízlés szerint
- 2 ek. olaj a sütéshez
A püréhez
- 30 dkg burgonya
- 30 dkg zeller
- 1.5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 3 tk. só a krumpli főzéséhez
- 2 mokkáskanál só ízlés szerint
- szerecsendió őrölve
A salátához
- 40 dkg paradicsom
- 3 szál újhagyma
- 1 ek. nádcukor
- 1 nagy csipet só
- 3 ek. almaecet 100%-os
Elkészítés
A salátához a paradicsomokat megmossuk, a hagymákat megtisztítjuk, majd mindkettőt vékony karikákra szeleteljük és egy lezárható tálba tesszük.
Az almaecetet összekeverjük a nádcukorral, egy nagy csipet sóval és 1,5 dl vízzel, ráöntjük a salátára, majd lefedjük, és tálalásig hűtőben tároljuk.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A húsokat megtörölgetjük, kiklopfoljuk és enyhén megsózzuk mindkét oldalukat.
Egy akkora tálba, amelybe belefér egy szelet hús, beleöntjük a lisztet.
Egy másik tálba felütjük a két tojást és 2 csipet sóval enyhén felverjük egy villával.
A diót késes aprítóban lisztszerűvé daráljuk, összekeverjük a zsemlemorzsával és egy harmadik tálba öntjük.
A hússzeleteket bebundázzuk. Ehhez először a lisztben forgatjuk meg őket, majd a tojásban, végül pedig a diós morzsában.
A bundát enyhén rányomkodjuk a húsokra, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket, meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal és az előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
A krumplit és a zellert meghámozzuk, feldaraboljuk és enyhén sós bő vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejet, ízlés szerint sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd krémesre keverjük.
A megsült húst a pürével és a paradicsomsalátával tálaljuk.
A krumplipürében a burgonya felét zellerre cseréljük, így a köret 35 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz.