Összetevők
- 4 db cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 teáskanál reszelt citromhéj
- 2 teáskanál juharszirup
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 szál spárga
- 1 bazsalikom
Elkészítés
Ezt az ételt csak teljesen friss zöldségből készítsük.
Egy tésztafőzésre alkalmas lábasban felteszünk vizet forrni a cukkininek, egy evőkanálnyi sót is dobunk bele. Amíg a víz felforr, elkészítjük a mártást. Egy tökgyalun, vagy egy más, erre alkalmas gyalun a cukkinit hosszában spagetti vastagságú csíkokra gyaluljuk. Ha valakinek sok ideje van, akkor persze ezt egy késsel is megteheti – de így jóval tovább tart.
Az olívaolajat felforrósítjuk, felaprítjuk a hagymát és az időközben forróvá vált olajon megfuttatjuk. A szeletelésnél, illetve a gyalulásnál megmaradt vastagabb darabokat kis kockára vágjuk. A hagymához hozzáadjuk az így kapott cukkinikockákat. A spárgák fás részét letörjük, a többit pedig felkarikázzuk és a mártásba dobjuk. Jöhet bele a fokhagyma, sózzuk, beletesszük a szárított bazsalikomot és hozzáadjuk a citromhéjat is.
Erős tűzön kis víz hozzáadásával puhára pároljuk a hozzávalókat, majd beletesszük a paradicsompürét, és vízzel hígítva mártás sűrűségűre főzzük pár perc alatt. Most kerül bele a juharszirup, és öntünk hozzá egy kis vizet is. Tekerünk rá frissen őrölt borsot. Ha a mártás kész, akkor a forró vízbe dobjuk a cukkinicsíkokat, és kb. 5 percig főzzük.
Amennyiben éppen nincs spárgaszezon, nyugodtan helyettesíthetjük szárzellerrel, édesköménnyel vagy sárgarépával.
Tálalás előtt a kész mártásba beletesszük a felaprított friss bazsalikomot. A cukkinit leszűrjük, mélytányérokra adagoljuk, és ugyanúgy, mintha spagettit tálalnánk, a cukkinihalom közepére rakunk egy merőkanálnyit a mártásból, majd megszórjuk durvára reszelt parmezánnal.