sdf

Cukkinispagetti

Elkészítési idő
60
perc

Összetevők

  • 4 db cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
  • 2 teáskanál juharszirup
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 szál spárga
  • 1 bazsalikom

Elkészítés

01

Ezt az ételt csak teljesen friss zöldségből készítsük.

02

Egy tésztafőzésre alkalmas lábasban felteszünk vizet forrni a cukkininek, egy evőkanálnyi sót is dobunk bele. Amíg a víz felforr, elkészítjük a mártást. Egy tökgyalun, vagy egy más, erre alkalmas gyalun a cukkinit hosszában spagetti vastagságú csíkokra gyaluljuk. Ha valakinek sok ideje van, akkor persze ezt egy késsel is megteheti – de így jóval tovább tart.

03

Az olívaolajat felforrósítjuk, felaprítjuk a hagymát és az időközben forróvá vált olajon megfuttatjuk. A szeletelésnél, illetve a gyalulásnál megmaradt vastagabb darabokat kis kockára vágjuk. A hagymához hozzáadjuk az így kapott cukkinikockákat. A spárgák fás részét letörjük, a többit pedig felkarikázzuk és a mártásba dobjuk. Jöhet bele a fokhagyma, sózzuk, beletesszük a szárított bazsalikomot és hozzáadjuk a citromhéjat is.

04

Erős tűzön kis víz hozzáadásával puhára pároljuk a hozzávalókat, majd beletesszük a paradicsompürét, és vízzel hígítva mártás sűrűségűre főzzük pár perc alatt. Most kerül bele a juharszirup, és öntünk hozzá egy kis vizet is. Tekerünk rá frissen őrölt borsot. Ha a mártás kész, akkor a forró vízbe dobjuk a cukkinicsíkokat, és kb. 5 percig főzzük.

Megjegyzés

Amennyiben éppen nincs spárgaszezon, nyugodtan helyettesíthetjük szárzellerrel, édesköménnyel vagy sárgarépával.

Tálalás

Tálalás előtt a kész mártásba beletesszük a felaprított friss bazsalikomot. A cukkinit leszűrjük, mélytányérokra adagoljuk, és ugyanúgy, mintha spagettit tálalnánk, a cukkinihalom közepére rakunk egy merőkanálnyit a mártásból, majd megszórjuk durvára reszelt parmezánnal.

megosztás