Cukkinis muffin

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
20
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 1 db alma
  • 15 dkg cukkini
  • 10 dkg sárgarépa
  • 1 ek. kókuszolaj
  • 15 dkg mandula (darálva)
  • 9 dkg xilit
  • 3 db tojás
  • 2 ek. aztékzsályamag
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 tk. fahéj őrölve

Elkészítés

01

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat robotgép táljába tesszük, és a xilittel közepes fokozaton habosra keverjük.

02

Az almát megmossuk, majd a héjával együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, majd lereszeljük. A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, és a maradékot héjastul lereszeljük. (Ha nagyobb méretű cukkinit használunk, amelynek már nem zsenge a héja, előbb hámozzuk meg, és úgy reszeljük le.)

03

A kókuszolajat megmelegítjük, majd a tojásokhoz adjuk. Hozzátesszük a vaníliarúd kikapart magját és a fahéjat is. Hozzákeverjük a lereszelt zöldségeket és az aztékzsályamagot. Óvatosan összeforgatjuk, majd kb. 5 percig állni hagyjuk (a zsályamag ennyi idő alatt veszi fel a nedvességet). Közben a finomra darált mandulát a sütőporral egy kisebb tálban összekeverjük. 5 perc elteltével a mandulás keveréket is hozzáadjuk a masszához. 

04

Közben egy 12 db-os muffinformát papírkapszlival kibélelünk vagy még jobb, ha szilikonformában sütjük. 

05

A masszát egyenletesen elosztjuk a mélyedésekben, majd kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivétel előtt tűpróbával ellenőrizzük, valóban átsültek-e a muffinok. Melegen rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.

Jó tudni:

A xilit édesítő ereje a kristálycukoréval azonos, ám energiatartalma csupán a kétharmada. Glikémiás indexe alacsony, ezért a szénhidrát beszámítása mellett cukorbetegek étrendjében is felhasználható.

megosztás