Összetevők
- 1 db alma
- 15 dkg cukkini
- 10 dkg sárgarépa
- 1 ek. kókuszolaj
- 15 dkg mandula (darálva)
- 9 dkg xilit
- 3 db tojás
- 2 ek. aztékzsályamag
- 1 tk. sütőpor
- 1 vaníliarúd
- 1 tk. fahéj őrölve
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat robotgép táljába tesszük, és a xilittel közepes fokozaton habosra keverjük.
Az almát megmossuk, majd a héjával együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, majd lereszeljük. A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, és a maradékot héjastul lereszeljük. (Ha nagyobb méretű cukkinit használunk, amelynek már nem zsenge a héja, előbb hámozzuk meg, és úgy reszeljük le.)
A kókuszolajat megmelegítjük, majd a tojásokhoz adjuk. Hozzátesszük a vaníliarúd kikapart magját és a fahéjat is. Hozzákeverjük a lereszelt zöldségeket és az aztékzsályamagot. Óvatosan összeforgatjuk, majd kb. 5 percig állni hagyjuk (a zsályamag ennyi idő alatt veszi fel a nedvességet). Közben a finomra darált mandulát a sütőporral egy kisebb tálban összekeverjük. 5 perc elteltével a mandulás keveréket is hozzáadjuk a masszához.
Közben egy 12 db-os muffinformát papírkapszlival kibélelünk vagy még jobb, ha szilikonformában sütjük.
A masszát egyenletesen elosztjuk a mélyedésekben, majd kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivétel előtt tűpróbával ellenőrizzük, valóban átsültek-e a muffinok. Melegen rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
A xilit édesítő ereje a kristálycukoréval azonos, ám energiatartalma csupán a kétharmada. Glikémiás indexe alacsony, ezért a szénhidrát beszámítása mellett cukorbetegek étrendjében is felhasználható.