Csokis-narancsos felfújt ricottahabbal

Elkészítési idő
25
perc
Előkészítési idő
17
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 3 db tojás
  • 1.5 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 12 dkg étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalmú)
  • 1 db narancs héja
  • 2 ek. Grand Marnier
  • 75 g nádcukor
  • 15 g étkezési keményítő
  • 15 g búzafinomliszt
  • 10 g kakaó (cukrozatlan)

A forma kikenéséhez

  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. kakaó vagy cukor

A ricottahabhoz

  • 25 dkg ricotta
  • 2 ek. porcukor
  • facsarásnyi narancslé
  • 2 ek. tejszín
  • a díszítéshez pár gerezd narancs vagy vérnarancs

Elkészítés

01

4 szuflé sütőformát kikenünk vajjal, majd megszórjuk cukorral vagy kakaóporral. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

02

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Előveszünk egy tepsit, amelyben a formák kényelmesen elférnek.

03

A tejet egy kisebb lábasban felmelegítjük. Egy tálba kimérjük a lisztet, a keményítőt, a kakaót és 50 g cukrot. Hozzáadjuk a 3 tojássárgáját és habverővel elkeverjük. Nagyon kevés meleg tejet öntünk hozzá, és simára keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, és csomómentesre dolgozzuk. Lassú tűzön, állandó keverés mellett pudingsűrűségűre főzzük. Levesszük a tűzről és langyosra hűtjük, nem szabad hagyni, hogy bebőrösödjön.

04

A csokit a tejszínnel alacsony lángon vagy mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk. Hozzákeverjük a Grand Marnier-t és a reszelt narancshéjat. Az egészet hozzákeverjük a pudinghoz.

05

A tojásfehérjéket robotgép táljába tesszük, és magas fokozaton habbá verjük. Amikor csúcsokat képez a hab, kanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot, mindig hagyva elegendő időt, hogy a cukor elolvadjon. 

06

A felvert hab egyharmadát hozzákeverjük a csokis masszához. Amikor homogén, óvatosan hozzáforgatjuk a maradék habot, vigyázva, hogy ne törjön össze.

07

A masszát beletöltjük az előkészített formákba. Színültig töltjük (ami kifolyik, azt töröljük le a forma oldaláról, hogy ne égjen rá). Ujjunkat a perem belső szélén futtassuk körbe, ez segít majd a felfújtnak megemelkedni. 16–18 perc alatt süssük meg. 

08

A ricottát a többi hozzávalóval együtt habosra keverjük, habzsákba töltjük, és a tányérokra nyomunk egy-egy kis halmot. A narancsot karikára vágjuk, és egy negyed szeletet a halmok tetejére teszünk.

09

A kész szuflét azonnal, forrón tálaljuk.

Jó tudni:

A narancs közismert C-vitamin-tartalmán túl flavonoidokat, szerves savakat, a héja pedig illóolajokat tartalmaz

megosztás