Csokis-narancsos felfújt ricottahabbal
Összetevők
- 3 db tojás
- 1.5 dl tej
- 1 dl tejszín
- 12 dkg étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalmú)
- 1 db narancs héja
- 2 ek. Grand Marnier
- 75 g nádcukor
- 15 g étkezési keményítő
- 15 g búzafinomliszt
- 10 g kakaó (cukrozatlan)
A forma kikenéséhez
- 1 ek. vaj
- 1 ek. kakaó vagy cukor
A ricottahabhoz
- 25 dkg ricotta
- 2 ek. porcukor
- facsarásnyi narancslé
- 2 ek. tejszín
- a díszítéshez pár gerezd narancs vagy vérnarancs
Elkészítés
4 szuflé sütőformát kikenünk vajjal, majd megszórjuk cukorral vagy kakaóporral. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Előveszünk egy tepsit, amelyben a formák kényelmesen elférnek.
A tejet egy kisebb lábasban felmelegítjük. Egy tálba kimérjük a lisztet, a keményítőt, a kakaót és 50 g cukrot. Hozzáadjuk a 3 tojássárgáját és habverővel elkeverjük. Nagyon kevés meleg tejet öntünk hozzá, és simára keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, és csomómentesre dolgozzuk. Lassú tűzön, állandó keverés mellett pudingsűrűségűre főzzük. Levesszük a tűzről és langyosra hűtjük, nem szabad hagyni, hogy bebőrösödjön.
A csokit a tejszínnel alacsony lángon vagy mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk. Hozzákeverjük a Grand Marnier-t és a reszelt narancshéjat. Az egészet hozzákeverjük a pudinghoz.
A tojásfehérjéket robotgép táljába tesszük, és magas fokozaton habbá verjük. Amikor csúcsokat képez a hab, kanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot, mindig hagyva elegendő időt, hogy a cukor elolvadjon.
A felvert hab egyharmadát hozzákeverjük a csokis masszához. Amikor homogén, óvatosan hozzáforgatjuk a maradék habot, vigyázva, hogy ne törjön össze.
A masszát beletöltjük az előkészített formákba. Színültig töltjük (ami kifolyik, azt töröljük le a forma oldaláról, hogy ne égjen rá). Ujjunkat a perem belső szélén futtassuk körbe, ez segít majd a felfújtnak megemelkedni. 16–18 perc alatt süssük meg.
A ricottát a többi hozzávalóval együtt habosra keverjük, habzsákba töltjük, és a tányérokra nyomunk egy-egy kis halmot. A narancsot karikára vágjuk, és egy negyed szeletet a halmok tetejére teszünk.
A kész szuflét azonnal, forrón tálaljuk.
A narancs közismert C-vitamin-tartalmán túl flavonoidokat, szerves savakat, a héja pedig illóolajokat tartalmaz