Összetevők
- 10 dkg bulgur durum búzából
- 1 db zöldségleves kocka
- 2 szál újhagyma
- 1.5 kígyóuborka
- 10 dkg koktélparadicsom
- 0.25 gránátalma
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- 1 kis csokor friss menta
Az öntethez
- 1 ek. extra szűz
- 1 db citrom leve
- 1 tk. méz
- 1 tk. só
- 1 gerezd fokhagyma
- bors
A csirkéhez
- 2 db csirkecomb filézve
- 1 ek. extra szűz
- ek. zaatar fűszerkeverék
- 1 tk. só
- bors
Elkészítés
A csirke pácolásához az olívaolajat, a sót, a borsot és a zaatar fűszerkeveréket összekeverjük. A húst megmossuk, ha vastagok a filék, műanyag zacskóba téve kiklopfoljuk. Egy műanyag dobozba tesszük, ráöntjük a páclevet, majd hűtőben legalább egy órát pihentetjük.
A bulgurt szűrőkanálba tesszük, és hideg víz alatt átmossuk.
Egy kisebb lábosban 4 dl vizet forralunk, és beletesszük a zöldségleveskockát. Amikor felforrt a víz, beleöntjük a bulgurt, és fedő alatt a csomagoláson jelzett időpontig puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
A paradicsomot, az uborkát felkockázzuk, a mentát, a petrezselymet apróra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük.
Az öntethez az olajat, a citromlevet, a mézet, a sót, a borsot és a fokhagymanyomón áttört fokhagymát egy kisebb üvegben összekeverjük. Ha szükséges, ízlés szerint tovább ízesítjük.
A leszűrt bulgurt még melegen az öntettel egy nagyobb tálban elkeverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a zöldségeket is. A tetejére halmozzuk a megtisztított gránátalmamagokat, és a csirke elkészüléséig félretesszük.
A csirkecombokat grillserpenyőben, a rájuk ragadt páclében oldalanként 3–5 percig sütjük. Ezután tányérra szedjük, és letakarjuk alufóliával, szeletelés előtt 3 percig pihentetjük.
Felszeletelve a bulgur tetejére tesszük.
A bulgurra – más néven búzatöretre – magas szénhidrát- és rosttartalom jellemző. Elsősorban köretként, a rizs alternatívájaként ismert.