Csirkés bulgursaláta

Elkészítési idő
30
perc
Előkészítési idő
10
perc
Elkészítési idő
60
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 10 dkg bulgur durum búzából
  • 1 db zöldségleves kocka
  • 2 szál újhagyma
  • 1.5 kígyóuborka
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 0.25 gránátalma
  • 1 nagy csokor friss petrezselyem
  • 1 kis csokor friss menta

Az öntethez

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 db citrom leve
  • 1 tk. méz
  • 1 tk.
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors

A csirkéhez

  • 2 db csirkecomb filézve
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • ek. zaatar fűszerkeverék
  • 1 tk.
  • bors

Elkészítés

01

A csirke pácolásához az olívaolajat, a sót, a borsot és a zaatar fűszerkeveréket összekeverjük. A húst megmossuk, ha vastagok a filék, műanyag zacskóba téve kiklopfoljuk. Egy műanyag dobozba tesszük, ráöntjük a páclevet, majd hűtőben legalább egy órát pihentetjük.

02

 A bulgurt szűrőkanálba tesszük, és hideg víz alatt átmossuk.

03

Egy kisebb lábosban 4 dl vizet forralunk, és beletesszük a zöldségleveskockát. Amikor felforrt a víz, beleöntjük a bulgurt, és fedő alatt a csomagoláson jelzett időpontig puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.

04

A paradicsomot, az uborkát felkockázzuk, a mentát, a petrezselymet apróra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük.

05

Az öntethez az olajat, a citromlevet, a mézet, a sót, a borsot és a fokhagymanyomón áttört fokhagymát egy kisebb üvegben összekeverjük. Ha szükséges, ízlés szerint tovább ízesítjük. 

06

A leszűrt bulgurt még melegen az öntettel egy nagyobb tálban elkeverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a zöldségeket is. A tetejére halmozzuk a megtisztított gránátalmamagokat, és a csirke elkészüléséig félretesszük.

07

A csirkecombokat grillserpenyőben, a rájuk ragadt páclében oldalanként 3–5 percig sütjük. Ezután tányérra szedjük, és letakarjuk alufóliával, szeletelés előtt 3 percig pihentetjük. 

08

Felszeletelve a bulgur tetejére tesszük.

Jó tudni:

A bulgurra – más néven búzatöretre – magas szénhidrát- és rosttartalom jellemző. Elsősorban köretként, a rizs alternatívájaként ismert.

megosztás