Összetevők
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek. olaj
- 1 ek. fűszerpaprika
- 0.5 mokkáskanál fűszerkömény őrölve
- 1.5 tk. só ízlés szerint
- 1 kg csirkecomb
- 1 gerezd fokhagyma
- 3.5 dl víz
A nokedlihez
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 3.5 dl víz
- 1 csomag sütőpor
- 1 mokkáskanál só
- 2 ek. olaj a főzés után
Az uborkasalátához
- 2 ek. almaecet 100%-os
- 1 ek. nádcukor
- 1 nagy csipet só
- 1 kígyóuborka
A tálaláshoz
- 1 doboz tejföl 15%-os
Elkészítés
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon egy lábasban, fedő alatt, alacsony hőfokon, 10 perc alatt, gyakori kevergetés mellett megpároljuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a fűszerköményt, 1 dl vizet és az egészet egy botmixerrel összeturmixoljuk. A paprikás, hagymás pörköltalaphoz adjuk a húst, a megpucolt és lereszelt fokhagymát, sózzuk, felöntjük a maradék vízzel, és fedő alatt 1 órán át főzzük alacsony hőfokon.
Eközben elkészítjük a nokedlit. Ehhez az olaj kivételével az összes alapanyagot összekeverjük. Egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk és amikor forr a víz, nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk a forró vízbe a tésztát. Miután a tészta feljött a víz felszínére, további két percig főzzük. Leszűrjük, majd egy-két evőkanál olajjal meglocsoljuk, és összekeverjük, hogy ne ragadjanak össze a nokedlidarabok.
Az uborkasalátához az uborkát vékony szeletekre vágjuk. A salátaöntethez az 1 dl vizet, a cukrot, a csipet sót és az almaecetet addig keverjük, amíg a cukor feloldódik, majd ráöntjük az uborkára. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Amikor a combok megpuhultak, a pörköltről levesszük a fedőt és magas hőfokon 5–10 percig rotyogtatjuk, hogy tovább sűrítsük a szaftot. Amennyiben a fedő levétele után elég sűrű a szaft, mert kevés vizet engedett a hús, ez a lépés elhagyható.
A pörköltet a nokedlivel, a salátával és opcionálisan tejföllel tálaljuk.
A nokedli teljes kiőrlésű liszttel készül, emiatt jelentős mennyiségű élelmi rostot tartalmaz.