Csirkepörkölt nokedlivel, uborkasalátával

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
90
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 0.5 mokkáskanál fűszerkömény őrölve
  • 1.5 tk. ízlés szerint
  • 1 kg csirkecomb
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3.5 dl víz

A nokedlihez

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 3.5 dl víz
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 mokkáskanál
  • 2 ek. olaj a főzés után

Az uborkasalátához

  • 2 ek. almaecet 100%-os
  • 1 ek. nádcukor
  • 1 nagy csipet
  • 1 kígyóuborka

A tálaláshoz

  • 1 doboz tejföl 15%-os

Elkészítés

01

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon egy lábasban, fedő alatt, alacsony hőfokon, 10 perc alatt, gyakori kevergetés mellett megpároljuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a fűszerköményt, 1 dl vizet és az egészet egy botmixerrel összeturmixoljuk. A paprikás, hagymás pörköltalaphoz adjuk a húst, a megpucolt és lereszelt fokhagymát, sózzuk, felöntjük a maradék vízzel, és fedő alatt 1 órán át főzzük alacsony hőfokon. 

02

Eközben elkészítjük a nokedlit. Ehhez az olaj kivételével az összes alapanyagot összekeverjük. Egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk és amikor forr a víz, nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk a forró vízbe a tésztát. Miután a tészta feljött a víz felszínére, további két percig főzzük. Leszűrjük, majd egy-két evőkanál olajjal meglocsoljuk, és összekeverjük, hogy ne ragadjanak össze a nokedlidarabok.

03

Az uborkasalátához az uborkát vékony szeletekre vágjuk. A salátaöntethez az 1 dl vizet, a cukrot, a csipet sót és az almaecetet addig keverjük, amíg a cukor feloldódik, majd ráöntjük az uborkára. Tálalásig hűtőben tároljuk.

04

Amikor a combok megpuhultak, a pörköltről levesszük a fedőt és magas hőfokon 5–10 percig rotyogtatjuk, hogy tovább sűrítsük a szaftot. Amennyiben a fedő levétele után elég sűrű a szaft, mert kevés vizet engedett a hús, ez a lépés elhagyható.

05

A pörköltet a nokedlivel, a salátával és opcionálisan tejföllel tálaljuk.

Jó tudni:

A nokedli teljes kiőrlésű liszttel készül, emiatt jelentős mennyiségű élelmi rostot tartalmaz.

megosztás