Csirkehúsleves májgombóccal
Összetevők
- 1 ek. olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1.5 kg csirke levescsomag (szárny, láb, farhát, nyak)
- 3 mokkáskanál só
- 6 db szemes bors
- 2 szál lestyán
- 3 liter víz
A levesbetéthez
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg karalábé
- 20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 25 dkg csirkemáj
- 1 db tojás
- 1 db császár-zsemle
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 2 ek. petrezselyem aprítva
- 1 mokkáskanál só
- hüvelykujjnyi őrölt bors
Elkészítés
A hagymát megmossuk és héjastól kettévágjuk.
Egy lábasban felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát a félbevágott oldalával és jól megpirítjuk.
A húst is a lábasba tesszük, sózzuk, felöntjük a vízzel, majd felforraljuk.
Amikor a leves felforrt, alacsonyra vesszük a hőfokot, és leszedjük a levesen képződött habot egy kanál segítségével.
A hableszedés után beletesszük a lestyánt, a borsot és a fokhagymát.
Lefedjük és alacsony hőfokon 3-4 órán át főzzük.
Időközben megkóstoljuk, hogy mennyire szükséges további ízesítés.
3-4 óra főzés után levesszük a levest a tűzről, kihalásszuk a szét nem főtt húsokat, és egy szűrő segítségével átszűrjük az egészet.
A májgombócokkal és az enyhén roppanós zöldségekkel tálaljuk.
A levesbetét elkészítése
A májgombóchoz a zsemlét vízbe áztatjuk, majd amikor puha, a májjal és a tojással együtt egy botmixer segítségével pépesítjük.
Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az aprított petrezselymet és a zsemlemorzsát is.
Minimum 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a zsemlemorzsa megduzzadjon, magába szívja a nedvességet, és a massza könnyen formázhatóvá váljon.
Ha túl hígnak érezzük ezt követően is, akkor további 1-2 evőkanál zsemlemorzsával sűríthetjük.
A masszából egy evőkanál segítségével gombócokat formázunk, és enyhén sós, forrásban lévő vízbe helyezzük őket.
Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, további 5 percig főzzük őket.
Egy darabon ellenőrizzük, hogy a közepe is átfőtt-e, ha igen, az összes gombócot kihalásszuk, és tálalásig félretesszük.
A zöldségeket megpucoljuk. A répát felkarikázzuk, a karalábét pedig 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
Enyhén sós vízben az összes zöldséget roppanósra főzzük, leszűrjük és tálalásig félretesszük.
A levesbetétnek szánt zöldségeket rövid ideig főzzük, ezáltal jobban megőrzik vitamintartalmukat.