Csirkehúsleves májgombóccal

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
240
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 1 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1.5 kg csirke levescsomag (szárny, láb, farhát, nyak)
  • 3 mokkáskanál
  • 6 db szemes bors
  • 2 szál lestyán
  • 3 liter víz

A levesbetéthez

  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg karalábé
  • 20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 25 dkg csirkemáj
  • 1 db tojás
  • 1 db császár-zsemle
  • 4 ek. zsemlemorzsa
  • 2 ek. petrezselyem aprítva
  • 1 mokkáskanál
  • hüvelykujjnyi őrölt bors

Elkészítés

01

A hagymát megmossuk és héjastól kettévágjuk.

02

Egy lábasban felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát a félbevágott oldalával és jól megpirítjuk.

03

A húst is a lábasba tesszük, sózzuk, felöntjük a vízzel, majd felforraljuk. 

04

Amikor a leves felforrt, alacsonyra vesszük a hőfokot, és leszedjük a levesen képződött habot egy kanál segítségével.

05

A hableszedés után beletesszük a lestyánt, a borsot és a fokhagymát. 

06

Lefedjük és alacsony hőfokon 3-4 órán át főzzük.

07

Időközben megkóstoljuk, hogy mennyire szükséges további ízesítés.

08

3-4 óra főzés után levesszük a levest a tűzről, kihalásszuk a szét nem főtt húsokat, és egy szűrő segítségével átszűrjük az egészet.

09

A májgombócokkal és az enyhén roppanós zöldségekkel tálaljuk.

A levesbetét elkészítése

01

A májgombóchoz a zsemlét vízbe áztatjuk, majd amikor puha, a májjal és a tojással együtt egy botmixer segítségével pépesítjük.

02

Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az aprított petrezselymet és a zsemlemorzsát is.

03

Minimum 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a zsemlemorzsa megduzzadjon, magába szívja a nedvességet, és a massza könnyen formázhatóvá váljon.

04

Ha túl hígnak érezzük ezt követően is, akkor további 1-2 evőkanál zsemlemorzsával sűríthetjük.

05

A masszából egy evőkanál segítségével gombócokat formázunk, és enyhén sós, forrásban lévő vízbe helyezzük őket.

06

Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, további 5 percig főzzük őket.

07

Egy darabon ellenőrizzük, hogy a közepe is átfőtt-e, ha igen, az összes gombócot kihalásszuk, és tálalásig félretesszük. 

08

A zöldségeket megpucoljuk. A répát felkarikázzuk, a karalábét pedig 1x1 cm-es kockákra vágjuk. 

09

Enyhén sós vízben az összes zöldséget roppanósra főzzük, leszűrjük és tálalásig félretesszük.

Jó tudni:

A levesbetétnek szánt zöldségeket rövid ideig főzzük, ezáltal jobban megőrzik vitamintartalmukat.

megosztás