Csirkefarhát-rolád sült zöldségekkel
Összetevők
A sült zöldségekhez
- 100 g fehérrépa
- 200 g sárgarépa
- 200 g zellergumó
- 250 g brokkoli
- 50 ml olívaolaj
- só, bors
- 500 ml olaj
A mártáshoz
- 1 liter csirkealaplé
- 50 g vaj
A roládhoz
- 1 kg csirkefarhát
- só, bors
- 2 tk. dijoni mustár magos
- 0.5 csokor petrezselyem
- 1 db narancs héja
Elkészítés
A zöldségeket alaposan megmossuk, a fehérrépát meghámozzuk és a héját félretesszük, hogy később ropogós elemként kisüssük bő olajban. A sárgarépát és a zellert cikkekre, a fehérrépát karikákra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket. Mellé tesszük a brokkolit is, és olívaolajjal meglocsoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Az alaplevet egy lábasban közepes lángon felrakjuk redukálódni, közben a csirkefarhátról elkezdjük lefejteni a húsos részeket, majd egy vágódeszkára kihúzott folpackra helyezzük. Sózzuk, borsozzuk és dijoni mustárral fűszerezzük. Alaposan összekeverjük, majd feltekerjük a folpackkal, roládot formázunk és elkötjük a végeit. Ezután fogpiszkálóval vagy hegyes hurkapálcával megszurkáljuk a fóliát, és egy újabb réteg fóliába csomagoljuk. Végül alufóliába tekerjük, és forrásban lévő vízbe helyezzük, ezután egyből elzárjuk a lángot, és 12 percig benne hagyjuk a tekercset.
Egy gyorsforralóban felhevítjük az olajat 150-160 fokosra, és ropogósra sütjük benne a lehámozott fehérrépahéjakat, majd megsózzuk.
Ha visszaredukálódott az alaplé, belecsipkedjük a vajat, és folyamatos mozgatással beleolvasztjuk, így egy krémes mártást kapunk. A húst kicsomagoljuk a fóliából, és egy szakácsfáklya segítségével megpirítjuk a külsejét (ha nincs otthon ilyen eszközünk, akkor serpenyőben is körbepiríthatjuk a húst). Megszórjuk a húst apróra vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk, és reszelünk rá narancshéjat, végül a sült zöldségekkel és a visszaredukált mártással tálaljuk.