Összetevők
- 2 db csirkemellfilé
- 6 gerezd fokhagyma
- gyömbér
- 4 tk. kurkuma
- 2 tk. garam masala
- 2 tk. koriander őrölve
- 2 tk. római kömény
- 200 g natúr joghurt (zsírszegény)
- 3 ek. extra szűz
- 1 vöröshagyma
- 2 db hámozott, kockázott paradicsomkonzerv
- 1 db csilipaprika
- 3 db kardamom
- 1.5 dl tejszín (zsírszegény)
- 1.5 ek. nádcukor
- 1 nagy csokor koriander
- só
- a tálaláshoz fehér, hosszú szemű rizs
Elkészítés
A csirkemellet megtisztítjuk, a hártyákat lehúzzuk róla, a húst megmossuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
A zúzott fokhagymát, a hámozott, reszelt gyömbért, a kurkumát, a garam masalát, a koriandert, a római köményt és a sót egy kis tálban összekeverjük. A fűszerkeverék felét a natúr joghurthoz keverjük, a másik felét félretesszük. A joghurtos-fűszeres pácba beleforgatjuk a csirkemellcsíkokat, és lefedve hűtőbe tesszük legalább 3 órára pihenni.
Serpenyőben olajat melegítünk, majd megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rádobjuk az összevágott csilipaprikát, a kardamomokat, és felöntjük a paradicsomkonzervekkel. Kb. 20 perc alatt készre főzzük, hagyjuk kicsit besűrösödni.
Közben egy grillserpenyőben kevés olajat melegítünk. Rátesszük a csirkecsíkokat, oldalanként 3–5 perc alatt megsütjük, több részletben. Egy tányérra félretesszük.
Amikor elkészült a paradicsomszósz, kivesszük a kardamomot, majd a szószt kézi botmixerrel vagy késes robotgépben simára turmixoljuk.
Visszatesszük alacsony lángra, hozzáadjuk a cukrot, az apóra vágott friss koriandert és a tejszínt, és 5 perc alatt összefőzzük.
Belekeverjük a megsült csirkefalatokat, és további 5 percig, alacsony lángon összeforraljuk.
Közben elkészítjük a rizst, majd melegen, kevés friss korianderrel tálaljuk a csirkével.
A kurkuma az indiai konyha népszerű fűszere, a curry egyik összetevője. A benne található kurkumin gyulladáscsökkentő, daganatmegelőző hatásáról jelenleg vizsgálatok folynak.