Csirke Madeira-mártással

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
40
perc
Főzési idő

Összetevők

  • 4 db csirkecomb
  • 2 ek. vaj
  • 1 ek. extra szűz
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 25 dkg gomba
  • 1.5 dl Madeira bor vagy más jó minőségű édes fehérbor (pl. Tokaji hárslevelű)
  • 3 dl csirkealaplé
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg mozzarella sajt
  • hosszú szemű fehér rizs a tálaláshoz

Elkészítés

01

A csirkecombokat megmossuk, megtisztítjuk, és szárazra töröljük. Sóval, borssal megszórjuk és félretesszük.

02

A vajat és az olajat egy serpenyőben megmelegítjük, majd az apróra vágott hagymát megdinszteljük rajta. Folyamatosan keverjük, hogy ne kapjon színt. Hozzáadjuk a finomra zúzott fokhagymát is.  

03

A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Hozzátesszük a hagymához, és pár perc alatt megsütjük. Az egészet tányérra szedjük, és félretesszük.

04

A serpenyőt visszatesszük a tűzre, és magasabbra vesszük a lángot. Belefektetjük a csirkecombokat, és mindkét oldalukon megpirítjuk. Ezután visszarakjuk melléjük a hagymás-gombás keveréket, és hozzáöntjük a bort. Addig főzzük, amíg az alkoholtartalom elillan.

05

Hozzáöntjük az alaplevet, és fedő alatt közepes lángon puhára főzzük a húst. Folyamatosan ellenőrizzük alatta a folyadékot, ha szükséges, pótoljuk. 

06

Amikor a hús elkészült, levesszük a lángról, és óvatosan hozzákeverjük a tejszínt és az apróra vágott petrezselymet. Visszatesszük, és takaréklángon összefőzzük. Sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük. Ezután hozzákeverjük a sajtot, és párolt rizzsel tálaljuk.

Jó tudni:

A vaj állati eredetű, könnyen emészthető és felszívódó zsiradék, amely főként telített zsírsavakat tartalmaz.

megosztás