Csirke Madeira-mártással
Összetevők
- 4 db csirkecomb
- 2 ek. vaj
- 1 ek. extra szűz
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 25 dkg gomba
- 1.5 dl Madeira bor vagy más jó minőségű édes fehérbor (pl. Tokaji hárslevelű)
- 3 dl csirkealaplé
- 1 dl tejszín
- 5 dkg mozzarella sajt
- hosszú szemű fehér rizs a tálaláshoz
Elkészítés
A csirkecombokat megmossuk, megtisztítjuk, és szárazra töröljük. Sóval, borssal megszórjuk és félretesszük.
A vajat és az olajat egy serpenyőben megmelegítjük, majd az apróra vágott hagymát megdinszteljük rajta. Folyamatosan keverjük, hogy ne kapjon színt. Hozzáadjuk a finomra zúzott fokhagymát is.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Hozzátesszük a hagymához, és pár perc alatt megsütjük. Az egészet tányérra szedjük, és félretesszük.
A serpenyőt visszatesszük a tűzre, és magasabbra vesszük a lángot. Belefektetjük a csirkecombokat, és mindkét oldalukon megpirítjuk. Ezután visszarakjuk melléjük a hagymás-gombás keveréket, és hozzáöntjük a bort. Addig főzzük, amíg az alkoholtartalom elillan.
Hozzáöntjük az alaplevet, és fedő alatt közepes lángon puhára főzzük a húst. Folyamatosan ellenőrizzük alatta a folyadékot, ha szükséges, pótoljuk.
Amikor a hús elkészült, levesszük a lángról, és óvatosan hozzákeverjük a tejszínt és az apróra vágott petrezselymet. Visszatesszük, és takaréklángon összefőzzük. Sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük. Ezután hozzákeverjük a sajtot, és párolt rizzsel tálaljuk.
A vaj állati eredetű, könnyen emészthető és felszívódó zsiradék, amely főként telített zsírsavakat tartalmaz.