Csípős töltött káposzta sütőben sütve
Összetevők
- 1 fej savanyú káposzta
- 50 dkg darált sertéshús
- 30 dkg rizs
- 20 dkg bacon
- 20 dkg vöröshagyma
- 2 db tojás
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 tk. kapor
- 2 tk. borsikafű
- 2 tk. fűszerpaprika
- 1 kk. fekete bors
- 0.5 liter víz
Elkészítés
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A 10 dkg bacont felcsíkozzuk, kisütjük, a 10 dkg hagymát világossárgára pirítjuk rajta. Megszórjuk a pirospaprikával (1 tk), és lehúzzuk a tűzről. A darált húst, a főtt rizst, a tojásokat, a fűszereket és a sót összekeverjük, és ebben a masszában elvegyítjük a szalonnás-hagymás-paprikás keveréket is. A káposztalevelekből kivágjuk a vastag ereket, megtöltjük őket a masszával, de kis batyukat készítünk, nem a szokásos nagyokat. Egy magasfalú tepsibe egymás mellé rakjuk ezeket a batyucskákat.
A fűszeres vízhez a megtisztított 10 dkg hagymát és a 10 dkg bacont kockázzuk, elkeverjük a többi hozzávalóval, és a töltött káposztalevelekre öntjük. Alufóliával lefedjük és 120–130 fokon lassan puhára pároljuk (kb 2 óra). Ezek után levesszük a fóliát, és 180 fokon még nagyjából 30 percig sütjük, amíg szép színt nem kap, és a leve el nem párolog. Tálalás: A batyukat tányérokra adagoljuk, tejfölt és kenyeret kínálunk hozzá.
Hagyomány és újdonság békés együttélését jeleníti meg ez az ételköltemény. Mondhatni: mindenkit közös nevezőre hoz!