x

Csípős töltött káposzta sütőben sütve

Összetevők

  • 1 fej savanyú káposzta
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg rizs
  • 20 dkg bacon
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. kapor
  • 2 tk. borsikafű
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 1 kk. fekete bors
  • 0.5 liter víz

Elkészítés

01

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A 10 dkg bacont felcsíkozzuk, kisütjük, a 10 dkg hagymát világossárgára pirítjuk rajta. Megszórjuk a pirospaprikával (1 tk), és lehúzzuk a tűzről. A darált húst, a főtt rizst, a tojásokat, a fűszereket és a sót összekeverjük, és ebben a masszában elvegyítjük a szalonnás-hagymás-paprikás keveréket is. A káposztalevelekből kivágjuk a vastag ereket, megtöltjük őket a masszával, de kis batyukat készítünk, nem a szokásos nagyokat. Egy magasfalú tepsibe egymás mellé rakjuk ezeket a batyucskákat.

02

A fűszeres vízhez a megtisztított 10 dkg hagymát és a 10 dkg bacont kockázzuk, elkeverjük a többi hozzávalóval, és a töltött káposztalevelekre öntjük. Alufóliával lefedjük és 120–130 fokon lassan puhára pároljuk (kb 2 óra). Ezek után levesszük a fóliát, és 180 fokon még nagyjából 30 percig sütjük, amíg szép színt nem kap, és a leve el nem párolog. Tálalás: A batyukat tányérokra adagoljuk, tejfölt és kenyeret kínálunk hozzá.

Hagyomány és újdonság békés együttélését jeleníti meg ez az ételköltemény. Mondhatni: mindenkit közös nevezőre hoz!

megosztás