Összetevők
- 50 dkg darált sertéshús
- 8 db savanyúkáposzta levél
- 1 kg savanyú káposzta
- 30 dkg rizs
- 20 dkg bacon
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db tojás
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 tk. kapor
- 2 tk. borsikafű
- 2 tk. fűszerpaprika
- 5 dl víz
- só, bors
Elkészítés
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
10 dkg bacont felcsíkozunk, kisütjük, egy fej hagymát világossárgára pirítunk rajta. Megszórjuk egy teáskanálnyi pirospaprikával, és lehúzzuk a tűzről.
A darált húst, a főtt rizst, a tojásokat, a fűszereket és a sót összekeverjük, és ebben a masszában elvegyítjük a szalonnás-hagymáspaprikás keveréket is. Az apró káposztára egy kevés vizet öntünk, és lefedve félpuhára pároljuk.
A káposztalevelekből kivágjuk a vastag ereket, megtöltjük őket a masszával, de ezúttal kis batyukat készítünk, nem a szokásos nagyo - kat. A batyucskákat egy magas falú tepsiben egymás mellé helyezzük.
A léhez a megtisztított másik fej vöröshagymát és a maradék bacont felkockázzuk, elkeverjük a vízzel és megmaradt hozzávalókkal, majd a töltött káposztalevelekre öntjük.
Alufóliával lefedjük, és 120-130 °C-on lassan, kb. két óra alatt puhára pároljuk.
Ezek után levesszük a fóliát, és 180 °C-on még nagyjából 30 percig sütjük, amíg szép színt nem kap, és a leve el nem párolog.
A batyukat tányérokra adagoljuk, tejfölt és kenyeret kínálunk hozzá.
Hagyomány és újdonság békés együttélését jeleníti meg ez az újragondolt klasszikus. Mondhatni: mindenkit közös nevezőre hoz!