x

Csípős töltött káposzta sütőben sütve

Elkészítési idő
180
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 8 db savanyúkáposzta levél
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg rizs
  • 20 dkg bacon
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. kapor
  • 2 tk. borsikafű
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 5 dl víz
  • só, bors

Elkészítés

01

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

02

10 dkg bacont felcsíkozunk, kisütjük, egy fej hagymát világossárgára pirítunk rajta. Megszórjuk egy teáskanálnyi pirospaprikával, és lehúzzuk a tűzről. 

03

A darált húst, a főtt rizst, a tojásokat, a fűszereket és a sót összekeverjük, és ebben a masszában elvegyítjük a szalonnás-hagymáspaprikás keveréket is. Az apró káposztára egy kevés vizet öntünk, és lefedve félpuhára pároljuk.

04

A káposztalevelekből kivágjuk a vastag ereket, megtöltjük őket a masszával, de ezúttal kis batyukat készítünk, nem a szokásos nagyo - kat. A batyucskákat egy magas falú tepsiben egymás mellé helyezzük.

05

A léhez a megtisztított másik fej vöröshagymát és a maradék bacont felkockázzuk, elkeverjük a vízzel és megmaradt hozzávalókkal, majd a töltött káposztalevelekre öntjük. 

06

Alufóliával lefedjük, és 120-130 °C-on lassan, kb. két óra alatt puhára pároljuk. 

07

Ezek után levesszük a fóliát, és 180 °C-on még nagyjából 30 percig sütjük, amíg szép színt nem kap, és a leve el nem párolog. 

08

A batyukat tányérokra adagoljuk, tejfölt és kenyeret kínálunk hozzá. 

Hagyomány és újdonság békés együttélését jeleníti meg ez az újragondolt klasszikus. Mondhatni: mindenkit közös nevezőre hoz!

megosztás