Összetevők
- 4 db lazacderék
- 0.5 db citrom leve
- 0.5 db citrom reszelt héja
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál citrombors
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor spárga
- 1 szál póréhagyma
- 1 dl fehérbor
- 2 db lime leve (a krémhez)
- 1 mokkáskanál só (a krémhez)
- 0.5 teáskanál nyírfacukor
- 1 dl kefír
Elkészítés
A lazaccal kezdek. A derekakat megmosom, leitatom róluk a vizet, sózom, borsozom, meglocsolom az olajjal. A citrom és lime héját egy citruskaparóval legyalulom, megszórom vele a lazacot, végül ráfacsarom a leveket. Jól összeforgatom a halat a páccal, lefedem, és szobahőmérsékleten érlelem kb. 20 percig.
A spárgakrémhez a spárgákat és a pórét megmosom, megtisztítom, a hagymát hosszában kettévágom, majd félcentis, a spárgát kétcentis darabokra szelem. A bort felforralom, beleteszem a pórét a lime-levéllel.
Amikor már majdnem kész, utánaküldöm a spárgát a fejeit kivéve. Innentől már csak két-három percig párolom a zöldeket, hogy minél több vitamint megőrizzek. Amikor a zöldség kész, kiveszem a lime-leveleket, és a párolólevével együtt pürésítem. Felöntöm a kefirrel, sózom, borsozom, ízesítem a cukorral.
Innentől két utam van: vagy bevágok mindent a hűtőbe, és a lazacot nyersen (a citrusoktól megfőzve) kínálom majd a kihűlt spárgakrémmel, kevés saláta kíséretében, vagy megsütöm a lazacot, és melegen tálalom mellé a spárgát a fejekkel valamint kevés tökmagolajjal díszítve (én még a ropogósra sült bőré támasztottam a halszeletre, és csírát tettem a tetejére).