qwert

Citrusos lazac

Elkészítési idő
60
perc

Összetevők

  • 4 db lazacderék
  • 0.5 db citrom leve
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál citrombors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor spárga
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 2 db lime leve (a krémhez)
  • 1 mokkáskanál (a krémhez)
  • 0.5 teáskanál nyírfacukor
  • 1 dl kefír

Elkészítés

01

A lazaccal kezdek. A derekakat megmosom, leitatom róluk a vizet, sózom, borsozom, meglocsolom az olajjal. A citrom és lime héját egy citruskaparóval legyalulom, megszórom vele a lazacot, végül ráfacsarom a leveket. Jól összeforgatom a halat a páccal, lefedem, és szobahőmérsékleten érlelem kb. 20 percig.

02

A spárgakrémhez a spárgákat és a pórét megmosom, megtisztítom, a hagymát hosszában kettévágom, majd félcentis, a spárgát kétcentis darabokra szelem. A bort felforralom, beleteszem a pórét a lime-levéllel. 

03

Amikor már majdnem kész, utánaküldöm a spárgát a fejeit kivéve. Innentől már csak két-három percig párolom a zöldeket, hogy minél több vitamint megőrizzek. Amikor a zöldség kész, kiveszem a lime-leveleket, és a párolólevével együtt pürésítem. Felöntöm a kefirrel, sózom, borsozom, ízesítem a cukorral.

04

Innentől két utam van: vagy bevágok mindent a hűtőbe, és a lazacot nyersen (a citrusoktól megfőzve) kínálom majd a kihűlt spárgakrémmel, kevés saláta kíséretében, vagy megsütöm a lazacot, és melegen tálalom mellé a spárgát a fejekkel valamint kevés tökmagolajjal díszítve (én még a ropogósra sült bőré támasztottam a halszeletre, és csírát tettem a tetejére).

megosztás