Citromos-sonkás sertésérmék tejszínes mártással
Összetevők
- 4 szelet sertéskaraj
- 2 szelet Prosciutto sonka
- 1 db citrom
A mártáshoz
- 10 dkg vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- kevés étolaj
- snidling ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- só, bors
Elkészítés
A húst megmossuk, leszárogatjuk, kissé kiklopfoljuk, sóval, borssal bedörzsöljük.
Egy fémfülű serpenyőben, kevés olajon, oldalanként 5-6 perc alatt elősütjük, majd a serpenyőben hagyva lehúzzuk a tűzről.
A sonkát a húsok mellé fektetve, azok zsírjában lassan megpirítjuk. Egy szelet citromot szintén a serpenyőbe teszünk, és addig pirítjuk, míg helyenként meg nem barnul.
Miután megsültek, mindent kiveszünk a serpenyőből, a zsiradékot felöntjük a fehérborral és a tejszínnel, hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat, végül addig forraljuk, amíg mártásállagú lesz.
Közvetlenül tálalás előtt frissen vágott citromhúst, apróra vágott snidlinget és petrezselymet keverünk a mártáshoz.
Frissítő sertésérmék a nyári napokra. Friss salátával tálalva könnyed ebéd válhat belőle.