Összetevők
- 4 szelet egyenként 16 dkg-os kicsontozott sertéskaraj
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 2 db citrom
- 1 db lime
- 4 evőkanál olaj
- 1 kg szilva
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1.5 dl fehérbor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 késhegyni őrölt szegfűszeg
- 1 csipet gyömbérpor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
A karajszeleteket kissé kiklopfoljuk, sóval, borssal és a kétféle citrom reszelt héjával alaposan bedörzsöljük, az olajjal és a citromok kifacsart levével meglocsoljuk, majd letakarva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Közben elkészítjük a mártást. Ehhez a szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A vajat lábasban felolvasztjuk, a cukrot beleszórjuk, kevergetve megpirítjuk (karamellizáljuk) rajta. A borral felöntjük, a zúzott fokhagymával, a szegfűszeggel és a gyömbérrel fűszerezzük.
A szilvát hozzáadjuk, 5 percig főzzük. A keményítőt 1 deci vízzel simára keverjük, a szilva boros levét ezzel sűrítjük.
A húst forró serpenyőben, oldalanként 3-4 perc alatt pirosra sütjük.
Tálaláskor a karajszeleteket a forró szilvamártással körülöntjük. Párolt rizs vagy burgonyapüré illik köretnek hozzá.