Citromos sajttorta
Összetevők
Az alaphoz
- 240 g háztartási keksz
- 115 g vaj
- 70 g barna cukor
A sajttortaréteghez
- 50 ml tej
- 10 ml ecet (10%-os)
- 300 ml habtejszín
- 680 g mascarpone
- 100 g kristálycukor
- 30 ml vanília aroma
- 15 g porcukor
- 0.5 db citrom
A tetejére
- 1.5 db zselatinlap
- 2 db citrom
- 90 g kristálycukor
- 5 db tojássárgája
- 100 g vaj
A díszítéshez
- 150 g pisztácia
- 200 g málna
- 100 g kristálycukor
Elkészítés
Használj 24 cm átmérőjű tortaformát!
Tortaalap
A sajttorta alapjának elkészítéséhez az aprított kekszet összedolgozzuk az olvasztott vajjal és a barna cukorral. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, rápattintjuk a forma szélét és körbevágjuk a sütőpapírt. Belenyomkodjuk a vajas-kekszes alapot és a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.
Sajttortaréteg
A tejet összeöntjük az ecettel és félretesszük. Egy tálban felverjük a habtejszínt, majd egy másikban felverjük a mascarponét a cukorral, a vaníliaaromával, az ecetes tejjel, a porcukorral, valamint a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével.
A felvert tejszínt beleforgatjuk a mascarponekrémbe, és a kekszes alapra öntjük.
Egy spatula segítségével egyenletesre simítjuk a tetejét és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap reggel szorosan körbevágjuk a tortaforma mentén egy vékony késsel a tortát és levesszük a forma szélét.
Citromkrém
A tetejére készítünk egy citromkrémet. Ehhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Egy fémtálba reszeljük a citromok héját és kifacsarjuk a levüket is.
Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat, és vízgőz felett 83 fokig felfőzzük, amíg sűrű nem lesz. Ahogy elérte a kellő hőfokot, félrehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a zselatinlapokat és a vajat is. Elkeverjük, majd folpackkal letakarva hűlni hagyjuk.
Amikor már nem forró, a sajttorta tetejére tesszük és elsimítjuk. Végül aprított pisztáciával díszítjük a tetejét.
Díszítés
A tálaláshoz készítünk egy málnaredukciót: a friss málnát összefőzzük a cukorral, amíg besűrűsödik egy kicsit. Ezzel tálaljuk a kész sajttortát.