További engedélyek szükségesek

Citromos sajttorta

Elkészítési idő
60
perc
Elkészítési idő

Összetevők

Az alaphoz

  • 240 g háztartási keksz
  • 115 g vaj
  • 70 g barna cukor

A sajttortaréteghez

  • 50 ml tej
  • 10 ml ecet (10%-os)
  • 300 ml habtejszín
  • 680 g mascarpone
  • 100 g kristálycukor
  • 30 ml vanília aroma
  • 15 g porcukor
  • 0.5 db citrom

A tetejére

  • 1.5 db zselatinlap
  • 2 db citrom
  • 90 g kristálycukor
  • 5 db tojássárgája
  • 100 g vaj

A díszítéshez

  • 150 g pisztácia
  • 200 g málna
  • 100 g kristálycukor

Elkészítés

Használj 24 cm átmérőjű tortaformát!

Tortaalap

01

A sajttorta alapjának elkészítéséhez az aprított kekszet összedolgozzuk az olvasztott vajjal és a barna cukorral. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, rápattintjuk a forma szélét és körbevágjuk a sütőpapírt. Belenyomkodjuk a vajas-kekszes alapot és a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet. 

Sajttortaréteg

01

A tejet összeöntjük az ecettel és félretesszük. Egy tálban felverjük a habtejszínt, majd egy másikban felverjük a mascarponét a cukorral, a vaníliaaromával, az ecetes tejjel, a porcukorral, valamint a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével.

02

A felvert tejszínt beleforgatjuk a mascarponekrémbe, és a kekszes alapra öntjük.

03

Egy spatula segítségével egyenletesre simítjuk a tetejét és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap reggel szorosan körbevágjuk a tortaforma mentén egy vékony késsel a tortát és levesszük a forma szélét.

Citromkrém

01

A tetejére készítünk egy citromkrémet. Ehhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Egy fémtálba reszeljük a citromok héját és kifacsarjuk a levüket is.

02

Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat, és vízgőz felett 83 fokig felfőzzük, amíg sűrű nem lesz. Ahogy elérte a kellő hőfokot, félrehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a zselatinlapokat és a vajat is. Elkeverjük, majd folpackkal letakarva hűlni hagyjuk.

03

Amikor már nem forró, a sajttorta tetejére tesszük és elsimítjuk. Végül aprított pisztáciával díszítjük a tetejét. 

Díszítés

01

A tálaláshoz készítünk egy málnaredukciót: a friss málnát összefőzzük a cukorral, amíg besűrűsödik egy kicsit. Ezzel tálaljuk a kész sajttortát. 

megosztás