Összetevők
- 20 dkg búzafinomliszt
- 25 g xilit
- 10 dkg vaj
- 1 kis csipet só
- 4 ek. víz
A citromkrémhez
- 15 dkg xilit
- 75 g étkezési keményítő
- 4 db citrom leve és héja
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg vaj
A habhoz
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg nádcukor
- 1 ek. étkezési keményítő
- 1 ek. ecet
Elkészítés
A lisztet robotgép táljába tesszük, hozzáadjuk a sót, a xilitet, és a kockázott hideg vajjal morzsás állagúra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a hideg vizet. Kézzel kicsit átgyúrjuk, majd folpackba csomagolva legalább 1 óra hosszáig hűtőben pihentetjük
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. 3 mm vastagra. Feltekerjük a nyújtófára, majd kibéleljük vele a kivehető aljú, 25 cm átmérőjű sütőformát úgy, hogy a szélei túllógjanak. A széleket nyomkodjuk a forma falához. 30 percre fagyasztóba tesszük.
A sütőt 180 fokra melegítjük. A krémhez a keményítőt, a xilitet kimérjük egy kisebb lábasba. 4,5 dl vízzel összekeverjük a citrom levét és lereszelt héját. Annyit adunk belőle a keményítőhöz, hogy sűrű masszát kapjunk, a maradék folyadékot lassú tűzön megmelegítjük. Amikor felmelegedett, állandó keverés mellett hozzáadjuk a keményítős masszához, majd csomómentesre keverjük. Az egészet egy kisebb lábasban alacsony lángon, állandó keverés mellett pudingsűrűségűre főzzük. A tűzről levéve egyesével belekeverjük a tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a kockázott, hideg vajat. Simára keverjük, alufóliával lefedjük, és felhasználásig félretesszük.
A fagyasztott tésztán a nyújtófát végiggördítjük, a túllógó széleket levágjuk. Ráteszünk egy nagyobb darab sütőpapírt, sütőnehezéknek babot, lencsét vagy kerámiagolyókat, és 25 percig sütjük. Eltávolítjuk a nehezéket, 160 fokra vesszük a hőmérsékletet, és további 5–8 percig sütjük.
A habhoz a tojásfehérjéket robotgépbe tesszük. Közepes fokozaton felverjük, amíg csúcsokat képez, majd kanalanként adjuk hozzá a cukrot. Egy tálban elkeverjük a keményítőt az ecettel, és ha szép fényes és kemény a hab, óvatosan beleforgatjuk.
A félkész tésztát citromkrémmel töltjük. Elsimítjuk a tetejét, nyomózsákkal kis halmokat képezünk a habból a tetejére.
Visszatesszük a sütőbe, és 30–35 perc alatt aranybarnára sütjük a habot.
Hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük.
A citrom C-vitamint és értékes flavonoidokat tartalmaz. A gyümölcshús mellett a héj is felhasználható, de csak a ”kezeletlen” vagy biogazdálkodásból származó citromé, mert a citrusféléket általában gombaölő szerekkel kezelik.