Citromos habcsóktorta

Elkészítési idő
30
perc
Előkészítési idő
60
perc
Sütési idő
120
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 20 dkg búzafinomliszt
  • 25 g xilit
  • 10 dkg vaj
  • 1 kis csipet
  • 4 ek. víz

A citromkrémhez

  • 15 dkg xilit
  • 75 g étkezési keményítő
  • 4 db citrom leve és héja
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj

A habhoz

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg nádcukor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 ek. ecet

Elkészítés

01

A lisztet robotgép táljába tesszük, hozzáadjuk a sót, a xilitet, és a kockázott hideg vajjal morzsás állagúra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a hideg vizet. Kézzel kicsit átgyúrjuk, majd folpackba csomagolva legalább 1 óra hosszáig hűtőben pihentetjük

02

Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. 3 mm vastagra. Feltekerjük a nyújtófára, majd kibéleljük vele a kivehető aljú, 25 cm átmérőjű sütőformát úgy, hogy a szélei túllógjanak. A széleket nyomkodjuk a forma falához. 30 percre fagyasztóba tesszük.

03

A sütőt 180 fokra melegítjük. A krémhez a keményítőt, a xilitet kimérjük egy kisebb lábasba. 4,5 dl vízzel összekeverjük a citrom levét és lereszelt héját. Annyit adunk belőle a keményítőhöz, hogy sűrű masszát kapjunk, a maradék folyadékot lassú tűzön megmelegítjük. Amikor felmelegedett, állandó keverés mellett hozzáadjuk a keményítős masszához, majd csomómentesre keverjük. Az egészet egy kisebb lábasban alacsony lángon, állandó keverés mellett pudingsűrűségűre főzzük. A tűzről levéve egyesével belekeverjük a tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a kockázott, hideg vajat. Simára keverjük, alufóliával lefedjük, és felhasználásig félretesszük.

04

A fagyasztott tésztán a nyújtófát végiggördítjük, a túllógó széleket levágjuk. Ráteszünk egy nagyobb darab sütőpapírt, sütőnehezéknek babot, lencsét vagy kerámiagolyókat, és 25 percig sütjük. Eltávolítjuk a nehezéket, 160 fokra vesszük a hőmérsékletet, és további 5–8 percig sütjük.

05

A habhoz a tojásfehérjéket robotgépbe tesszük. Közepes fokozaton felverjük, amíg csúcsokat képez, majd kanalanként adjuk hozzá a cukrot. Egy tálban elkeverjük a keményítőt az ecettel, és ha szép fényes és kemény a hab, óvatosan beleforgatjuk. 

06

A félkész tésztát citromkrémmel töltjük. Elsimítjuk a tetejét, nyomózsákkal kis halmokat képezünk a habból a tetejére. 

07

Visszatesszük a sütőbe, és 30–35 perc alatt aranybarnára sütjük a habot.

08

Hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük. 

Jó tudni:

A citrom C-vitamint és értékes flavonoidokat tartalmaz. A gyümölcshús mellett a héj is felhasználható, de csak a ”kezeletlen” vagy biogazdálkodásból származó citromé, mert a citrusféléket általában gombaölő szerekkel kezelik.

megosztás